1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Фанар: Коли сам собі суд, без суду і слідства

Фанар: Коли сам собі суд, без суду і слідства

Коли фанаріоти і їх прихильники кажуть про канонічне обгрунтування привілеїв Константинопольського престолу, то найчастіше посилаються на 9 і 17 правила IV Вселенського Собору. З цих правил, на їхню думку, випливає функція Константинопольського Патріархату, як вищої судової влади у Вселенській Церкві. Чи так це насправді, або це всього лише притягнуте за вуха тлумачення – зовсім окреме питання. Але, припустимо, що це так. І що ж ми тоді побачимо? Ми побачимо історії із захопленням фанаріотами польських, естонських, латвійських, фінляндських, северогреческіх єпархій. Побачимо захоплення єпархій половини Церков в діаспорі. Побачимо вторгнення в Америку, Чехію та Україну. Побачимо безліч вчинків і дій, в яких Константинополь був не суддею, та не неупередженим арбітром, ні. Він був ініціатором цієї суперечки, учасником спору, і суддею одночасно. «Вибрані обома сторонами та складуть суд» – говорить нам про принцип вирішення церковних суперечок все той же 9-е правило IV ВС. І що ж? Хіба був обраний хтось?

Принцип визнання Константинопольського престолу вищою судовою владою в православному світі, як він був застосований з початку ХХ століття, був закамуфльованим папизмом. Фанар навіть не намагається дотримуватися видимості неупередженості або рівновіддаленості від сторін спору, як личить справжньому судді. Оголосивши себе суддею, він просто виносить рішення на свою користь, без розгляду, без урахування думки сторін, будучи сам стороною спору. Така практика дозволяє йому здійснювати будь-яку дію в якості Церкви і визнавати себе ж в ньому правим, виступивши в ролі вищого судді. Його не цікавило, що це суперечить церковному вченню, канонам Церкви і принципом церковної соборності.

Але це явно справа минулого. Тепер все ще наочніше: вже ніхто не соромиться просто роздавати команди. Кіпрський Хризостом каже, що Патріарх Варфоломій дав Патріарху Кирилу 4 роки на врачування українського розколу. Тобто не Собор якогось рівня прийняв якесь рішення, не якийсь суд, після відповідної процедури щось вирішив, немає … Навіщо цей камуфляж? Просто папа Варфоломій дав команду, встановив терміни на її виконання, а Патріарх Кирило не явив слухняності, тому сам винен. І все.

І проблема не в тому, що кир Хризостом знову бреше. Ні. Ця проблема була і раніше. Він ще в листопаді став каналом зливу фанаріотами вигаданого ними компромату на РПЦ. Проблема в тому, що він бреше саме так, саме в цих категоріях, навіть нічим не прикриваючи Фанарський папізм. Після цього будь-які вигадки щодо компромісу виглядають, м’яко кажучи, вельми загадково.

 

Телеграм-канал «Лабарум. Сим победиши».

Фото: credo.press

«Слідкуйте за нами в Telegram https://t.me/antiraskol».

Попередній запис
Лідер громадської думки вимагає від ієрархів ПЦУ та УГКЦ відмовитись від Різдва 7 січня
Наступний запис
В УПЦ спростували заяви ЗМІ про те, що Синод РПЦ обмежив її права

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее