1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Фанар дозволив ПЦУ канонізувати святого УПЦ – святителя Луку Кримського

Фанар дозволив ПЦУ канонізувати святого УПЦ – святителя Луку Кримського

У ході спілкування з делегацією ПЦУ 12 липня 2019 року в Стамбулі глава Константинопольського патріархату запевнив «духовенство» новоствореної церковної структури, що найближчим часом їх автокефалію визнає Елладська Православна Церква, а також що Константинопольська Церква-Мати прийняла позитивне рішення щодо канонізації святителя Луки Кримського. Про це повідомляє pomisna.info.

 

«Наостанок Його Святість з батьківською любов’ю побажав священнослужителям Православної Церкви України доброго і плідного служіння на благо українського народу та утвердження єдиної помісної Української Православної Церкви, після чого сторони обмінялися пам’ятними подарунками», – йдеться в повідомленні.

 

Відзначається, що в перший день свого перебування в Стамбулі, яке проходило 11-12 липня, представники ПЦУ «помолилися за Божественною літургією в кафедральному храмі Вселенського Патріарха – Свято-Георгіївському соборі на Фанарі», де приступили до таїнства святої Євхаристії, а наступного дня , в день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла, «архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, у співслужінні духовенства Константинопольського Патріархату і Православної Церкви України, очолив Божественну літургію у Влахернському храмі Константинополя». За богослужінням молився Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Аман і представники української діаспори.

 

Як зазначив «митрополит» УПЦ КП Іоасаф Шибаєв, ця інформація демонструє «повну залежність» ПЦУ від Константинополя.

 

«Представники СЦУ на всіх кутках кричать про автокефалію, про незалежність. А в публікації зверніть увагу на слова Вселенського Патріарха про те, що в Патріархії позитивно вирішено питання про канонізацію святителя Луки Сімферопольського і Кримського. Це – незалежність? Коли для канонізації потрібно було утвердження її Вселенським Патріархатом? Ніхто з Помісних Церков, канонізуючи своїх святих, не звертається за підтвердженням. Я зовсім не проти такого. Але тоді ж майте сміливість і порядність визнати свою повну залежність і не говоріть про автокефалію», – констатував Шибаєв.

 

Нагадаємо, архієпископ Сімферопольський і Кримський Лука (у миру Валентин Феліксович Войно-Ясенецький) – видатний вчений і всесвітньо відомий хірург, професор медицини, богослов, мислитель, сповідник, автор 55 наукових праць і 12 томів проповідей, лауреат Сталінської премії. Доктор, який врятував від сліпоти сотні людей і сам осліпнув в кінці життя, мав яскравий талант художника, але вибрав шлях служіння простим людям. Цей шлях приніс йому не багатство і почесті, а арешти, каторги і заслання, найдальша з яких була в 200 кілометрах від Полярного кола.

 

У листопаді 1995 року Синод Української Православної Церкви канонізував його як місцевошанованого святого. Мощі святителя 20 березня 1996 року перенесли до Сімферопольського кафедрального Свято-Троїцького собору. У 2000 році Архієрейський собор Руської Православної Церкви включив архієпископа Луку до лику святих.

Попередній запис
У селі Гніздичне осквернили та обікрали захоплений храм УПЦ
Наступний запис
На Фанарі образились через інформацію про «податок» з ПЦУ за Томос

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее