1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Київ між автокефалією та екзархатом

Київ між автокефалією та екзархатом

Сценарій, про який говорить митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, можливий. Мова про те, що Фанар згодом замістить своїм екзархатом розкольницьку ПЦУ. Виключати цього, звичайно ж, не можна. Більш того, можна з упевненістю сказати, що у такого сценарію є прихильники як в Києві, так і в Константинопольському патріархаті. Той же Драбинко, наприклад.

Приймуть, звичайно, такі дії не все. Адже греки не створюватимуть український націоналістичний рух під виглядом української «церкви», що ми сьогодні спостерігаємо в ПЦУ. Їх екзархат, хоч і буде набрано з розкольників, але буде більш церковнообразним, ніж ПЦУ. Звичайно, багатьох в ПЦУ це не влаштує. Скажуть: «спочатку забрали патріархат і дали неповноцінний Томос, а потім ще і його відкликали». І партія «волинського митрополита ПЦУ» Зінкевича кинеться до Філарета в «Київський патріархат». Хтось обов’язково відновить УАПЦ – бренд хоч і паршивий, але старий, витриманий. Не пропаде. Хтось залишиться під брендом ПЦУ, так як вже в розкрутку вкинуті немалі сили. Ті ж, кому статус «напівпризнаної» «канонічності» дорожче портретів Бандери, – ті підуть в фанарський екзархат.

Так би, ймовірно, і було. Якби не кілька обставин:

  • Це дискредитує Фанар в очах Помісних Церков ще більше.  Адже він нібито вліз в український розкол «заради миру між українцями, які страждають від розколу». А в підсумку, вже знову три церковні юрисдикції, і миром навіть не пахне. А так юрисдикцій стане ще більше, а «української Церкви», заради якої, нібито, все це діялося – вже не буде. Та й видно стане навіть тим, хто сумнівався, що зв’язуватися з українськими розкольниками без їх покаяння і напоумлення було не можна, про що з самого початку і попереджали в РПЦ.
  • Американцям потрібна антиросійська Україна з її національною Церквою, щоб було кому благословляти на ненависть. Грецький екзархат може з цією функцією не впоратися.
  • Не можна забувати про Порошенко. Він потрібен американцям. Або як загрозливий стимул для Зеленського (чи будь-якого іншого хто буде на його місці), або як найбільш лояльний гравець. А ПЦУ – головний його політичний проект. Вибирати не можна.

Тому відгук Томосу, на наш погляд, вкрай малоймовірний. А ось розвиток Фанарським екзархату, який потіснить ПЦУ – цілком реально. Потіснить, але не замінить.

 

Телеграм-канал «Лабарум. Сим победиши».

Фото: bbc.com

«Слідкуйте за нами в Telegram https://t.me/antiraskol».

Попередній запис
Служба духовної підтримки УПЦ «Надія»: дзвінок, який рятує життя
Наступний запис
У РПЦ розповіли про русифікацію богослужбових текстів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее