1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Ієрарх Фанару, що заявляв про необхідне відновлення «братерських відносин» з РПЦ залишився без екзархату

Ієрарх Фанару, що заявляв про необхідне відновлення «братерських відносин» з РПЦ залишився без екзархату

За даними ЗМІ, Константинопольський патріархат скасував архієпископію православних руських церков у Західній Європі. На засіданні Синоду Константинопольської Церкви, що почалось 27 листопада 2018, було прийнято рішення розпустити Західноєвропейський екзархат парафій руської традиції. Про це повідомляє грецьке агентство Romfea з посиланням на власні джерела.

Раніше екзарх православних руських церков у Європі архієпископ Харіупольський Іоанн у своєму пастирському посланні заявляв, що рішення Руської Православної Церкви перервати євхаристичне спілкування з Константинопольським Патріархатом через його дії в Україні стало надмірним кроком, і його потрібно скасувати, принаймні для мирян. Про це повідомляє Interfax.

Як зазначає ієрарх, для архієпископії православних руських церков, яка знаходиться в юрисдикції КПЦ, це рішення Москви – «велике страждання».

«У силу свого одностороннього (і, на наш погляд, надмірного) характеру рішення, прийняте Священним Синодом Московського Патріархату, вочевидь, не може застосовуватися у церквах Архиєпископії. У нинішній ситуації наші священики та диякони не допускаються до співслужіння у церквах, котрі належать до Московського Патріархату (…) Але, відповідно до православної еклезіології, ця заборона не може стосуватися мирян», – йдеться у посланні екзарха Патріарха Варфоломія.

На думку архієпископа Іоанна, «хрещені люди не є власністю єпископів, вони – члени єдиного церковного тіла, зібраного у тому місці, де вони знаходяться»: наприклад, православний віруючий Петербурга, переселяючись на Крит, «перестає бути членом Руської Церкви і стає повноправним членом Церкви Критської, яка належить до Вселенського Патріархату. На відміну від кліриків, миряни не потребують канонічної відпустки свого єпископа при зміні місця проживання».

На завершення він висловлює надію, що розрив спілкування між двома Церквами незабаром буде подолано.

Нагадаємо, у вигляді прояву християнської любові фанаріоти виключили 16 членів константинопольської громади з числа прихожан за їхню незгоду з діями Патріарха Варфоломія в Україні.

Попередній запис
«Активісти» заявились до Кіровоградської єпархії УПЦ
Наступний запис
Архієпископ Празький прибув до Одеси молитовно підтримати УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее