1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Ієрарх Константинополя пригрозив РПЦ та половині Помісних Церков «санкціями»

Ієрарх Константинополя пригрозив РПЦ та половині Помісних Церков «санкціями»

Архієпископ Тельміський Іов (Геча) в інтерв’ю кореспонденту російської служби ВВС натякнув, що у випадку непокори РПЦ у Стамбулі «чисто теоретично» можуть скасувати її автокефалію, котра, на відміну від п’яти центрів християнства – Рим, Константинополь, Олександрія, Антіохія, Єрусалим, а також автокефальна апостольська Церква Кіпру, – не була затверджена на Вселенських Соборах. Паралельно з цим Геча завірив журналіста, що РПЦ для них – брати.

«Своїм рішенням Патріарх Варфоломій позбавляється статусу духовного лідера 300-мільйонної православної громади, як мінімум, 150 мільйонів православних не будуть вважати його своїм лідером, і він фактично приводить до падіння свого авторитету й до розколу православної спільноти», – наводить ВВС аргументи РПЦ.

«Інші Церкви, котрі існують у православному світі сьогодні, починаючи від Православної Церкви у Росії, продовжуючи Церквами у Греції, Сербії, Румунії, Польщі, Албанії, Болгарії, Грузії, Чехословаччині – не були підтверджені Вселенськими Соборами, це Константинополь дав їм статус існування. Вселенський Патріархат має певні привілеї. Хто з цим незгідний, той фактично сам себе відколює від православ’я», – міркує Геча.

«І в принципі, як вважають деякі каноністи, оскільки ці нові автокефалії або нові патріархати ніколи не були підтверджені Вселенським Собором, оскільки вони були створені Вселенським Патріархатом, то в якийсь момент, якщо Вселенський Патріархат вважатиме це за потрібне, він може й скасувати цей статус, – заявляє люблячий собрат Іов і продовжує, – все це робиться не за день, і ми сподіваємось, що те, як поводиться на даний момент Православна Церква в Росії, це тільки тимчасово, і це, можна сказати, така рефлекторна реакція, певного обурення, котре вона переживає. Ми сподіваємось, що вона повернеться до розуму до єдності зі Вселенським Престолом, оскільки Вселенський Престол не бажає рвати відносини з Православною Церквою в Росії. Але якщо така ситуація буде зберігатись протягом тривалого часу, то звісно, Вселенський Престол як Перший Престол Вселенського Православ’я буде змушена вживати певні заходи».

Попередній запис
У Константинополі не ризикнули йти на прорив в Україні, поки не було війни, – архієпископ Іов (Геча)
Наступний запис
У рішенні по Україні немає мови про визнання УПЦ КП та УАПЦ, а УПЦ МП більше не існує, – ієрарх Константинополя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее