1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Історик: Томос дає карт-бланш для наступу на канонічне Православ’я

Історик: Томос дає карт-бланш для наступу на канонічне Православ’я

Отримання Томосу та прийняття Верховною Радою України антицерковних законів дає прихильникам ПЦУ необмежену свободу дій, розповів в ефірі «Першого Козацького» кандидат історичних наук, політичний аналітик Валентин Гайдай.

Експерт нагадав, що православні храми в Україні почали захоплювати ще тоді, коли Президент України Леонід Кравчук і «Почесно чинний духовний наставник» ПЦУ «патріарх» Філарет Денисенко створили УПЦ КП. Але тепер, на думку історика, загарбники церков отримали набагато більше можливостей.

«Після того, як цей напівфейковий Томос був отриманий (цей документ, який, по суті, ніякої автокефалії не несе, а несе підпорядкування Стамбулу) і після всіх цих рішень нелегітимних Парламенту (тому що вони дійсно порушують Конституцію України, де Церква відокремлена від держави) прихильники «єдиної церкви» отримають карт-бланш для наступу на канонічне Православ’я в особі УПЦ», – впевнений Гайдай.

Він вважає, що можновладці ПЦУ віднімуть у канонічної Церкви 10-15% її парафій і майна.

Історик звернув увагу на те, що багато храмів УПЦ спорудила без будь-якої допомоги держави. Як приклад Гайдай навів Свято-Преображенський собор Свято-Успенської Почаївської лаври. Його побудували зусиллями парафіян УПЦ в 2013 році для того, щоб мати можливість закрити на реставрацію Свято-Троїцький або Свято-Успенський собори лаври.

Експерт упевнений, що саме тому влада не стане чіпати Почаївську лавру. «Якщо вони захочуть провести ревізію і в перспективі відібрати лавру, то це вже буде крадіжка майна УПЦ», – пояснив Гайдай.

Попередній запис
Ігумен афонського монастиря Ватопед старець Єфрем, що прибув на «інтронізацію» до Києва, госпіталізований з інфарктом
Наступний запис
Митрополит Іонафан висловив недовіру Президенту і голові Вінницької ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее