1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Інсайд: Фанару потрібна митрополія в Україні

Інсайд: Фанару потрібна митрополія в Україні

Томос не буде виданий жодній з існуючих в Україні конфесій, Константинополь готує нову структуру, – інсайд зі Вселенського Патріархату опублікувало видання «Коммерсант». Це підтверджує версію про те, що Фанару потрібно не стільки вирішувати проблеми чийогось розколу, скільки проникнути в Україну під приводом відновлення Київської митрополії.

«Українські ієрархи дарма вважають, що Томос буде виданий одній з існуючих тут церков», – повідомляє співбесідник у Константинопольському Патріархаті. – Це буде нова структура: ієрархи початково будуть визначені Константинопольським Патріархом, а прихожани українських церков, а також священнослужителі будуть мати можливість улитися до Української православної церкви у єднанні з Константинопольським Патріархатом».

«Не з’ясованим лишається питання, котре задають українські ієрархи: що буде з лаврами – Києво-Печерською, Почаївською, Святогірською? Чи будуть вони у вірян Константинопольського Патріархату або залишаться у Патріархату Московського», – зазначив співрозмовник.

Представник РПЦ протодиякон Андрій Кураєв у своєму Журналі  розвиває цю версію, прогнозуючи наступний поворот подій:

  • Відновлення Київської митрополії Константинопольського Патріархату;
  • Оголошення: «каятись приходити сюди»;
  • Форма покаяння буде вкрай м’якою, але, певно, для всіх, включно з кліриками МП;
  • Ті, хто приєднається,  отримають право на участь у соборі, котрий попросить автокефалію. Зрозуміло, що серед них не буде Філарета. Бо Патріарху недоречно просити автокефалію, а до митрополичого статусу Філарет навіть тимчасово не повернеться;
  • Собор – прохання – дарування автокефалії. Але не патріаршества! Це ще одна форма захисту від Філарета;
  • Масовий перехід прихожан, священиків та архієреїв з усіх юрисдикцій, включно з уніатами.

На його думку, при цьому можна прогнозувати хіба що ліквідацію УАПЦ, оскільки і Київський патріархат, і канонічна УПЦ при цьому залишаться. «Так що до Єдиної Церкви буде ще далеко, – пише Кураєв, – далі чекаємо на перехід двох віх – смерті Філарета і з ним УПЦ КП, відновлення євхаристичного спілкування УПЦ Константинополя та УПЦ Московського Патріархату». 

Попередній запис
У Києво-Печерській лаврі вкрали старовинну ікону Георгія Побідоносця: крадія зафіксували відеокамери
Наступний запис
В Луцьку чиновники безпорадні проти будівельної афери Київського патріархату

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее