1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. ЄПЦ висувається в якості нового ходу для президентської кампанії – політологи

ЄПЦ висувається в якості нового ходу для президентської кампанії – політологи

  Петро Порошенко висуває ідею Єдиної Помісної Церкви бо провалив зовнішню і внутрішню політику, вважають політологи. Свою думку з приводу заяви глави держави про створення ЄПЦ висловив Михайло Погребинський, директор київського центру політичних досліджень і конфліктології. У коментарі для СПЖ він заявив, що заяви глави держави про створення ЄПЦ – пошук нових ходів для майбутньої президентської кампанії.

«Я думаю, що слова Президента про створення Єдиної Помісної Церкви в Україні носять виключно технологічний характер, – заявив Погребинський. – Петру Порошенку потрібні «фішки» для початку президентських перегонів. Ось, одна у нього є – це безвізовий режим, але треба щось ще. І ось, як «ще», яке влаштує націоналістичний електорат, виступає ЄПЦ. Шансів у Президента немає. Перспективи створення такої Церкви вкрай малоймовірні. Ми навіть не уявляємо собі, що має трапитися, щоб це сталося. Тому я думаю, що мова йде лише про отримання підтримки електорату. Порошенко хоче виступити головним благодійником Західної України і націоналістично налаштованої публіки в Києві. Не вірю я ні в яке ЄПЦ. Політики, взагалі-то, ніякого права не мають такими справами займатися: за Конституцією Церква відокремлена від держави».

Також прокоментували «президентське ноу-хау» й політологи Кирило Молчанов і Андрій Золотарьов. Вони висловили ідею, що створення ЕПЦ – лише спосіб приховати провал реформ в Україні. «ЕПЦ – це чергова політична затія, чергова димова завіса Президента – політичного банкрута», – сказав Золотарьов.

«Навряд чи ідея з ЄПЦ допоможе Порошенко набрати політичних балів, – сказав Молчанов. – Ми спостерігаємо провал в соціальній сфері, в реформах, в боротьбі з корупцією, в питаннях світу. Все це не буде перекрито новою ідеологемою. Я прогнозую, що створення в Україні такої Церкви, принаймні в найближчий рік не відбудеться. І взагалі сумнівно, що це хоч коли-небудь може бути реалізовано».

З ними багато в чому згоден Віктор Небоженко, директор Соціологічної служби «Український барометр». Свою думку він висловив на сторінці в соцмережі Фейсбук: «Все, за що береться президент Порошенко, перетворюється на піар-акцію або комерційний проект. Тому, нехай для початку демонстративно порве свої комерційні, політичні та особисті стосунки з Московським патріархатом, а потім береться за Україну. Нехай покаже приклад для мільйонів віруючих і публічно вирішиться на “особисту автокефалію” від Кремля¸ а потім покличе всіх інших. Це було б справедливо».

При цьому Дмитро Джангіров, політолог, вважає, що Петро Порошенко усвідомлює, що сам він не в змозі вплинути на створення Єдиної Помісної Церкви в Україні, але для Президента це важливо в якості піар-ходу.

«Петро Порошенко не є навіть місцевошанованим святих мучеником і подвижником, щоб звертатися до Вселенського Патріарха, – сказав Джангіров. – І ми розуміємо, що його звернення, зроблене за рік до виборчої кампанії, є лише однією з технологій, яка ще більше розколює суспільство».

Попередній запис
Президент зустрічався з главами українських Церков
Наступний запис
Порошенко валить церкву, – Балога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее