1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Єпископ Пимен: Ми патріоти своєї країни, але нас роблять ізгоями

Єпископ Пимен: Ми патріоти своєї країни, але нас роблять ізгоями

Ми – патріоти своєї країни, може навіть більше, ніж ті, хто про це постійно заявляє, вважає єпископ Дубенський Пимен (Воят), вікарій Рівненської єпархії УПЦ. Про це йшлося в ексклюзивному інтерв’ю каналу «Лавра. Шлях порятунку».

«Ми переживаємо дуже складні часи, коли на Церкву ведеться добре завуальоване, приховане, але всім видиме гоніння, коли відбуваються рейдерські захоплення храмів, коли ми відчуваємо постійний тиск на Церкву, священиків, навіть на тих людей, які виявляють бажання залишитися в лоні Української Православної Церкви, – сказав владика Пимен. – Це сприймається так важко людьми, тому що ми – люди Божі, ми – люди своєї Церкви, своєї держави, ми – патріоти своєї країни, може навіть більше, ніж ті, хто це пропагує при кожному можливому випадку. Нас роблять ізгоями на своїй власній землі, яку ми любимо і в якій ми живемо».

Вікарій нагадав, що всі захоплення храмів і підбурювання людей до міжусобиць проходили в Рівненській єпархії за явної підтримки представників держструктур.

«Все вуалюється “добрими” бажаннями створити Українську Церкву, не беручи до уваги те, що Українська Церква вже існує з 1992 року, самостійна, незалежна. Наша Церква має більше прав, ніж нещодавно створена церковна структура, але факти перекручуються, все подається в найгірших тонах, причому досить цинічно-виважено», – додав він.

На думку владики, людина, яка прагне до миру, ніколи не допустить поділу суспільства на бажаних і небажаних, але, «на превеликий жаль, саме це зараз і відбувається».

«Все це сприймається на “ура”, навіть підтримується державними структурами, – зазначив він. – У багатьох захопленнях наших храмів брали участь якщо не голови райдержадміністрацій, якісь їхні представники, заступники. Участь державної влади була явною, це все зафіксовано на відео. І все це сприймається як якась послуга своїй Батьківщині».

Проте дійсною послугою Батьківщині, за переконанням священнослужителя, було б примирення людей різних поглядів, «а не однобоке цькування цілої частини суспільства».

Єпископ Пимен закликав віруючих УПЦ поважати людську гідність кожної людини, ніколи не проявляти агресії до кого б то не було і відстоювати свої права виключно в правовому полі, оскільки «християнин покликаний бути проповідником любові, а не ненависті».

«Ми маємо зобов’язання перед Богом зберегти своє, але наша Свята Українська Православна Церква за всю історію існування ніколи не зазіхала на чуже, а своє ми маємо право відстоювати. Є правові закони, є правове поле, в якому ми можемо працювати і захищати те, що належить Українській Православній Церкві», – наголосив владика.

Вікарій Рівненської єпархії УПЦ побажав, щоб в українському суспільстві як можна швидше настав мир, «брат подав руку братові і більше ніколи не було поділів і чвар між тими людьми, які стоять плече до плеча і в жилах яких, тече рідна кров».

«У нас, українців, є прекрасна спадковість – переможців за віру православну, переможців–козаків, які захищали нашу державу від багатьох турецьких, та інших загарбників. І ця спадковість нехай відгукнеться в житті кожної людини, в баченні життя кожної людини, щоб ми мали для себе основні цінності – віру в Бога, в свою Святу Церкву і, звичайно, в свою землю, в свою Батьківщину і в людей. Батьківщина – це сукупність всіх людей, і наша українська державність будується на тому, що багато людей зуміли, навчилися жити разом. І цей поділ, відмінності потрібно перемогти і стати єдиними. Це найголовніше, що може бути в нашому житті», – підсумував єпископ Дубенський.

Попередній запис
Філарет: Епіфаній – 1:0, – соцмережі про виселення Євстратія Зорі
Наступний запис
Рейдери з ПЦУ мають намір захопити ще один храм на Рівненщині

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее