1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Єпископ Гедеон (Харон): Ініціативи Фанара тільки об’єднають УПЦ

Єпископ Гедеон (Харон): Ініціативи Фанара тільки об’єднають УПЦ

Намісник Десятинного монастиря єпископ Макарівський Гедеон (Харон) розповів в інтерв’ю «Першому Козацькому» про своє ставлення до Томосу і створення ЄПЦ в Україні.

Ієрарх впевнений, що отримання Томосу від Константинополя не призведе до розколу всередині Української Православної Церкви, оскільки вона, навпаки, стала більш консолідованою та об’єднаною: прихожан у храмах стало більше, постійно відкриваються нові церкви і монастирі. Розколи, вважає владика, можуть розпочатись якраз у тих, хто на цей Томос чекає.

«Хто його просить? УПЦ КП та УАПЦ? – заявив ієрарх. – Так їх не існує для світового християнства, не існує для Бога, для всіх це громадська організація. Ну, нехай їм цей Томос дадуть, що він їм дасть? Що там буде написано? Екзархат? Так вони (УПЦ КП та УАПЦ, – ред.) зараз підпорядкуються екзархату Константинопольському, і це ярмо набагато важче за московське. Це, між іншим, слова Філарета, в котрого і московського ярма ніякого немає. Який у цьому сенс? Принесуть Томос і вони будуть йому аплодувати? Вони скажуть – ви що, ми не за це боролись».

На його думку, сама ідея ЄПЦ хороша, але створювати її треба не так, як це робить влада – насильно, попираючи Конституцію, втручаючись у справи Церкви.

«Це ми – архієреї, духовенство – повинні сісти за круглий стіл і домовитись, відпрацювати дорожню карту, по якій всі підемо і прийдемо до Єдиної Помісної Церкви. Але не через коліно», – впевнений єпископ Гедеон. 

Попередній запис
Православна Церква в Білорусі закликає Фанар до напоумлення і призупиняє співслужіння з єпископатом Константинополя
Наступний запис
Військовослужбовців, котрі не впустили громаду УПЦ в храм при Одеській військовій академії, відзначили нагородами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее