1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Єпископ Віктор розповів про реальну статистику переходів з УПЦ в ПЦУ

Єпископ Віктор розповів про реальну статистику переходів з УПЦ в ПЦУ

Озвучена в ЗМІ інформація про те, що в новостворену структуру перейшли від 200 до 350 парафій, не відповідає дійсності. Про це заявив глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) в ефірі телеканалу «Наш», пише СПЖ.

Ієрарх роз’яснив, що є три типи громад, які були силовими і несиловими методами переведені в ПЦУ і наводить статистику: «Сьогодні в засобах масової інформації часто звучить інформація про те, що уже 200, 300 або навіть 350 парафій перейшли з УПЦ в т. зв. ПЦУ. Але на сьогоднішній день – це свіжа інформація – нами зафіксовано 36 добровільних переходів парафій УПЦ в новостворену структуру. З них 23 – зі священнослужителями, і 13 – без священнослужителів. Також є інша градація – це 23 парафії, захоплені силовими методами. Тобто були такі випадки, коли територіальна громада просто зібралася в клубі, проголосувала за те, що вона хоче перейти в ПЦУ, там, на цьому голосуванні, не було представників УПЦ, практикуючих вірян, які ходять в цей храм, а просто вночі або ввечері за допомогою болгарки були спиляні замки і замінені. Тому храм перейшов під контроль територіальної громади. Наскільки це законно – я думаю, немає необхідності навіть говорити».

Він додав: «Є третя градація, яку ми для себе визначили – це 29 випадків, коли територіальна громада проголосувала за перехід в ПЦУ, а релігійна громада разом зі священиком вирішила залишитися в лоні УПЦ. Тобто на сьогодні у нас зафіксовано 88 таких випадків, і немає цих сотень, про які йдеться в ЗМІ».

Нагадаємо, раніше у зв’язку з численними випадками порушення прав людини і загрозою ескалації релігійних конфліктів, глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) звернувся до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн із закликом вплинути на ситуацію в Україні.

Попередній запис
У волинському селі Озеряни віряни моляться в будинку священика
Наступний запис
Епіфаній: ПЦУ виникла завдяки Небесній сотні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее