1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Єпископ Баришівський Віктор (Коцаба): Мета візиту делегації УПЦ в Чорногорію – молитва

Єпископ Баришівський Віктор (Коцаба): Мета візиту делегації УПЦ в Чорногорію – молитва

Головна і єдина мета візиту делегації Української Православної Церкви на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм у Чорногорію – спільна молитва й спільна Євхаристія. Про це глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) написав у блозі для інтернет-видання «Я-кореспондент».

Ієрарх нагадав, що свій візит у Чорногорію, який проходив на запрошення митрополита Чорногорського і Приморського Амфілохія, Предстоятель УПЦ «почав з найголовнішого – з молитви»: фактично відразу з аеропорту Блаженніший попрямував у кафедральний собор Воскресіння Христового в Подгориці, де його вже чекали тисячі вірян.

«Після короткого молебня почався багатолюдний хресний хід, який очолили Блаженніший Митрополит Онуфрій і митрополит Амфілохій. Тисячі православних жителів проходили по вулицях свого міста з молитвою на устах. Що можна було побачити на обличчях цих людей? Духовний підйом, радість, а найголовніше – живу і щиру віру в Бога», – зазначив єпископ Віктор.

Віряни Чорногорії, які вже протягом кількох місяців відстоюють свою Церкву, не мають ніякої агресії і злості, «навпаки, їхні обличчя світяться невимовною духовною красою, яка є виразом слів Христа Спасителя: Так нехай світить світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі справи і прославляли Отця вашого Небесного” (Мф. 5, 16)».

Далі, пише владика, були насичені дні духовного та молитовного спілкування: «Ми відвідали стародавні монастирі – Цетінський і Острог, побували в резиденції Чорногорських митрополитів, а в сам день свята в столичному кафедральному соборі Воскресіння Христового об’єдналися навколо однієї Євхаристичної Чаші, вшанувавши батька святителя Сави Сербського – преподобного Симеона Мироточивого».

«Чому Предстоятель на чолі делегації Української Православної Церкви побував у Чорногорії? У чому полягає основна мета цього візиту? Насамперед, віруючі люди завжди мають одну, найголовнішу мету – стати причасниками Христа, досягти єдності з Ним. Для цього Церква пропонує нам участь у Божественній Євхаристії, в якій і навколо якої ми єднаємося з Христом і один з одним. Тому головна і єдина мета – спільна молитва і спільна Євхаристія», – наголошує ієрарх.

Він пояснив, що через євхаристичне і молитовне спілкування Предстоятель і архієреї УПЦ висловили свою духовну підтримку православним Чорногорії, де «зовнішні сили намагаються перебудувати церковно-державні відносини і перетворити Церкву в інструмент політичного впливу».

«Церква завжди дистанціюється від політики. Безумовно, кожен християнин – патріот своєї держави і свого народу. Але в першу чергу він громадянин Неба, а це означає, що головним пріоритетом його життя є досягнення Царства Небесного. Тому Церква не може погодитися з втягуванням Її в політичні ігри. Цей факт не завжди розуміється державними мужами, які прагнуть використовувати церковні інститути в своїх власних цілях. На жаль, в наш час подібне відбувається як в Чорногорії, так і в Україні», – зазначив ієрарх УПЦ.

На завершення владика наголосив, що православні християни – одна велика сім’я, одне Тіло, головою Якого є Сам Христос.

«Ми єдині. І ця єдність досягається не розчерком пера, не обміном документами чи Томосами, а виключно благодаттю Святого Духа. Жодна сила земного походження, окрім тієї, джерелом якої є Сам Бог, не спричинить того духовного підйому, свідками якого ми стали в Чорногорії, коли тисячі людей прагнули хоча б доторкнутися до руки нашого Предстоятеля чи його одягу. Сльози радості, усмішки, вітальні слова та постійне прохання про молитву – все це стало свідченням не зовнішньої і показної, а внутрішньої сили віри наших православних братів і сестер, що проживають у Чорногорії. Ми ще раз переконалися, що з ними, з нами, з усіма православними – Сам Христос! А там, де Христос – там не химерна, а справжня єдність, яка є результатом не зовнішнього тиску, а глибоких внутрішніх змін», – підсумував єпископ Віктор.

Попередній запис
Молитовна хода у Подгориці зібрала понад сто тисяч чоловік
Наступний запис
Міністр культури України очолив делегацію, що привітала главу Фанару з ювілеєм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее