1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Євстратій Зоря зробив вигляд, що не розуміє суті рішення Польської Церкви

Євстратій Зоря зробив вигляд, що не розуміє суті рішення Польської Церкви

Прес-секретар УПЦ КП Євстратій (Зоря) назвав рішення Архієрейського Собору Польської автокефальної Православної Церкви (ПАПЦ) заборонити своїм священикам контактувати з духовенством УПЦ КП та УАПЦ зразком казуїстики. Про це «архієпископ» написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє ГОРДОН.

«Пункт про заборону входити у літургійно-молитовні контакти з духовенством «так званого Київського патріархату» й «так званої автокефальної церкви», «котрі у минулих діях звершили багато зла», – це просто зразок казуїстики! Тобто йдеться про всіх кліриків двох церков чи лише тих, котрі, на думку Польської Церкви, «звершив багато зла»? Хто і як установлює міру звершеного зла – багато було чи мало? Чи маються на увазі самі церкви, «котрі звершили багато зла»?», – добивається Євстратій.

«Архієпископ» висловив думку, що це тлумачення Польської Церкви втратить свою актуальність після надання томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні.

«Формула, обрана «для заборони на літургійні контакти з кліриками», є багатозначною та спеціально виписана так, щоб невдовзі вона втратила актуальність», – намагається когось переконати Євстратій, котрий не згадує, що розкольники і до того не допускались до співслужіння з Православними Церквами, тобто це рішення ПАПЦ призначене навіть не для них, а для фанаріотів.

ПАПЦ займає 12 місце у диптиху автокефальних помісних церков Константинопольського Патріархату та 13-те місце – у диптиху Московського Патріархату. Варшавська митрополія РПЦ отримала Томос про автокефалію від Вселенського Патріархату в 1924 році, ставши після цього насправді залежною від Константинополя. Самостійність Польської Церкви реалізувалась вже після 1948 року, коли були залагоджені питання єпископату Польщі та Московського Патріархату.

Попередній запис
Порошенко ще раз телефонував митрополиту Онуфрію, але вже спокійно, – ЗМІ
Наступний запис
Україна може втратити ще й церковні території, якщо УПЦ змінить статус, – архієпископ Климент

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее