1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Європейський суд відкрив справу про порушення прав громади УПЦ села Птича

Європейський суд відкрив справу про порушення прав громади УПЦ села Птича

14 березня 2019 року Європейський Суд з прав людини направив на адресу релігійної громади УПЦ села Птича Дубенського району Рівненської області офіційне повідомлення про прийнятність скарги заявника та відкриття провадження по справі, повідомляє НУО «Громадський правозахист». Повідомлення, отримане громадою УПЦ, означає, що Європейський суд з прав людини угледів підстави для відкриття провадження у справі, пояснюють в організації.

Релігійна громада села Птича за підтримки НУО «Громадський правозахист» звернулася з позовом до Європейського суду з прав людини у зв’язку з порушеннями прав вірян на володіння та користування майном, що належить їм, а також у зв’язку з неодноразовими нападами храму, які відбувалися за підтримки та бездіяльності представників органів державної влади різного рівня.

Громада УПЦ вже довгий час незаконно, незважаючи на наявність підтвердженого в судовому порядку права власності, була позбавлена можливості користуватися належним їй храмом, який заарештований за ініціативою слідчих органів у рамках кримінального провадження.

На жаль, органи державної влади не знайшли способу вирішення конфліктної ситуації так, як це наказує закон – тобто не притягли винних у неодноразовому захопленні храму порушників до відповідальності, пояснюють правозахисники.

Замість цього правоохоронні органи заблокували вірянам УПЦ доступ до храму, фактично позбавивши їх права користування належним їм майном.

Неможливість громади УПЦ вільно користуватися належним їй майном становить очевидне порушення норм міжнародного права, що містяться в Європейській конвенції, підкреслюють в НУО «Громадський правозахист».

Нагадаємо, з боку вірян неодноразово направлялися в суди різних інстанцій заяви про зняття арешту з будівлі храму, але суди відмовляли у задоволенні таких заяв, за винятком єдиного рішення від 2 квітня 2018 року, коли незаконний і політично мотивований арешт з будинку був знятий.

Однак у той же день на будівлю храму було скоєно напад, і вона була захоплена озброєними людьми, при цьому поліція не вжила заходів до захисту власника, не звільнила храм і не затримала злочинців.

Замість захисту прав потерпілої сторони 3 квітня 2018 року будівлю храму було знову заарештовано ухвалою Рівненського міського суду, після чого неодноразові заяви громади про зняття арешту залишилися без задоволення.

Віряни вважають, що держава порушила статті 8, 9, 11, 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, допустивши необґрунтоване втручання у справи релігійної організації, фактично позбавивши її права власності і можливості ефективного захисту. Крім звернення до ЄСПЛ, від імені НУО «Громадський правозахист» у даній справі направлені заяви на адресу Ради з прав людини ООН і спеціального доповідача ООН зі свободи релігії і переконань.

Попередній запис
Архієпископ Варсонофій: У Вінницькій єпархії до ПЦУ перейшли всього 17 священиків
Наступний запис
Делегація Фанару обговорила з главою Елладської Церкви «українське питання»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее