1. Головна
  2. /
  3. Історія
  4. /
  5. Як Філарета з Чехії гнали (ДОКУМЕНТ)

Як Філарета з Чехії гнали (ДОКУМЕНТ)

Діяльність «Київського патріархату» можна характеризувати по-різному. Ось і Предстоятель однієї з Помісних Церков по-своєму дає відповідь на деструктивну та розкольницьку діяльність лідера українських розкольників Михайла Денисенка.

Відповідь глави Чеської і Словацької Православної Церкви пану Денисенку на спроби УПЦ-КП «заснувати» розкольницькі парафії в Чехії та Словаччині

10.03.1997 р.                                                                                                                     Пану Денисенку Михайлу.

м. Прага                                                                                                                                       Київ, Пушкінська, 36.

Відповідаю на появу у нас так званого «статуту», що не має до нас ніякого відношення. Тому його й було доставлено лукавим чином: «тими, хто входить не через двері», а нам відомо, хто чинить наче єхидна. Робиться це лише для того, щоб порушити спокійну атмосферу церковного життя в Чехії і Словаччині. «Статутом» намагаєтеся нав`язати нам своє беззаконне, злочинне життя в розколі, силою нав`язати нам свій сатанинський, згубний шлях, яким самі йдете. Чи не диявольська це справа? А хто розпочав її, став і «патріархом» зла.

Немає вам і вашому поплічнику А. Решетняку участі в священній огорожі нашої Святої Церкви. Наші віруючі наче передбачили його (А. Решетняка) зраду в майбутньому і свого часу підписали «атестат», що охарактеризував його справжнє обличчя – зрадника Матері-Церкви. От кого ви знайшли собі, вдягли в шати кусника, ведете їх згубним шляхом заради особистого згубного престижу.

Якщо й надалі зазіхатимете із своїми соратниками і слугами на нашу Святу Церкву, хай всі, хто робить це, будуть Богом прокляті як Іуда Іскаріотський. Вони  поділяють долю сатани, якому служать, виступивши проти Христової Церкви розколом і готуючи собі неминущу заслужену загибель.

Усі ви зухвало, не боячись Бога, роздираєте незшитий Хітон Христа. Усі ви зухвало кинулися на свою Матір-Церкву, яка багатьом, як і вам, дала вищу освіту за свій рахунок. На довершення цього Священноначаліє Руської Православної Церкви піднесло вас до найвищих церковних санів, яких, ви самі себе вже давно позбавили. І от чим їй віддячили?! Вам не докоряє сумління, значить втратили його. Буде суд Божий на всіх нас.

Священний Синод нашої Церкви на своєму засіданні 15 травня найсуворіше засудив розкольників, нагадавши слова пророка «Хай буде двір їхнім пустим, і в житлах їхніх хай не буде живих» (Пс. 78, 26) і «що їв хліб мій і на якого я надіявся – підняв проти мене п’яту свою» (Пс. 40, 10). Ці слова стосуються розпинателів Христа. Амінь.

Дорофей,

Архієпископ Празький,

 Митрополит Чеських земель і Словакії  

Православна газета №5 (32), червень 1997 р.

Попередній запис
Законопроекти №4511 та №4128 порушують принцип релігійної свободи, – Олександрійський Патріарх
Наступний запис
Предстоятель спіткнувся, Церква повинна жити, – митрополит Тернопільський про Філарета

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее