1. Головна
  2. /
  3. Історія
  4. /
  5. Як схизматики з Грузії визнали «Київський патріархат»

Як схизматики з Грузії визнали «Київський патріархат»

У продовження теми відносин Помісних Церков із українськими розкольниками пропонуємо документ, що  висвітлює події 2006 року стосовно визнання Грузинською Православною Церквою «Київського патріархату».  

«Заборонені в священнослужінні грузинські самозванці знову поширили неправдиву інформацію про те, що Грузинська Православна Церква нібито визнає розкольницький «Київський патріархат»

 25 січня 2006 року в інформагенції УНІАН відбулася прес-конференція, на якій виступив грузинський єпископ Христофор (Цамалаідзе) і протоієрей Василь (Кобахідзе) стосовно результатів свого візиту в Україну. На прес-конференції також були присутні українські розкольники – ректор духовної академії «Київського патріархату» архієпископ Димитрій Рудюк і прес-секретар «Київської патріархії» ігумен Євстратій Зоря.

В. Кобахідзе сказав, що члени делегації побували на прийомі на честь 77-річчя «патріарха» Філарета. А єпископ Христофор висловив думку, що в найближчому майбутньому Грузинська Православна Церква офіційно визнає «Київський патріархат».

Подібна заява є відвертою брехнею. Як повідомляла прес-служба УПЦ, Святіший Патріарх Грузії Ілля подзвонив Митрополиту Володимиру і виклав суть справи, сказавши, що особи, які заявляють про визнання «Київського патріархату» Грузинською Православною Церквою, заборонені Нею в священнослужінні. У канцелярію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира надійшов офіційний лист з канцелярії Грузинської Патріархії (від 23 січня цього року), що стосується грузинських розкольників єпископа Христофора (Цамалаідзе) і протоієрея Василя (Кобахідзе), що видають себе в Україні за канонічне духовенство Грузії. В офіційному листі йдеться: «21 січня цього року (2006 – авт.) в місто Київ відбула делегація для участі в урочистостях Національного свята України – Дня соборності. У зв’язку з цими урочистостями Грузинська Православна Церква повністю розділяє радість братнього українського народу і бажає йому і його уряду подальших успіхів.

З грузинських ЗМІ нам стало відомо, що для участі в святкових заходах в місто Київ також прибули єпископ Христофор (Цамалаідзе) і протоієрей Василь (Кобахідзе), які виступають від імені Грузинської Православної Церкви. З цього приводу Грузинська Православна Церква заявляє – єпископ Христофор (Цамалаідзе) і протоієрей Василь (Кобахідзе) за грубі і неодноразові порушення за рішенням Священного Синоду Грузинської Православної Церкви протягом останніх років перебувають в забороні священнослужіння; відповідно, дії вищевказаних осіб є самовільними і неканонічними».

Вісник прес-служби УПЦ, випуск №54 (березень 2006 р.)

 

Попередній запис
Нардеп від БПП назвав підпал Десятинного монастиря – перформансом
Наступний запис
Ченці Десятинного монастиря УПЦ повідомляють про загрозу захоплення храму

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее