1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Як ПЦУ штурмувала храм УПЦ в Четвертні: хроніка подій

Як ПЦУ штурмувала храм УПЦ в Четвертні: хроніка подій

Настоятель Свято-Преображенського храму УПЦ села Четвертня священик Серафим Симонович спростував інформацію про те, що в зіткненні жителів села вночі 1 травня на храмовій території нібито когось побив священнослужитель, повідомляє прес-служба Волинської єпархії УПЦ.

Нагадаємо, 29 квітня 2019 року громада УПЦ в Четвертні провела парафіяльні збори і вирішила не переходити в ПЦУ. Днем пізніше активісти ПЦУ провели свої збори в місцевому клубі і згодом заявили, що на ньому проголосували спочатку 240, потім 248 і нарешті – 257 жителів села. Це, на їхню думку, відповідає вимогам закону про переходи релігійних громад, де прихильників переходу має бути 2/3.

У підсумку і зовсім виявилося, що рейдери підробили дані про перехід в ПЦУ. Настоятель храму додав, що громада УПЦ очікує, що на цих вихідних проти неї знову будуть провокації з боку активістів ПЦУ.

«В ніч на 1 травня люди випадково помітили, як один із ініціаторів «переходу» для чогось їде у напрямку храму. За словами священнослужителя, дізнавшись про це, він повідомив своїм парафіянам, які також прибули на церковну територію. Там вони побачили двох прихильників ПЦУ, які, очевидно, мали намір потрапити всередину храму. Коли їх зупинили, вони почали агресивно поводитися з односельцями, і тому й трапилася бійка. Віряни УПЦ відразу викликали на місце інциденту поліцію; правоохоронці склали протокол про цю подію і залишили село», – пише прес-служба Волинської єпархії.

Наступного дня в ряді заангажованих ЗМІ з’явилися брехливі повідомлення про нібито напад вірян на прихильників ПЦУ. Крім того, повідомлялося, ніби священик УПЦ побив людину під час сутичок. «Отець Богдан приїхав разом зі мною на місце події, але те, що він нібито когось бив, це відверта нісенітниця і тому є свідки», – прокоментував отець Серафим.

Як розповів у коментарі прес-службі єпархії місцевий парафіянин Петро, двоє невідомих були озброєні битами і сиділи під храмом.

«Один із цих двох чоловік почав бити іншого прочанина, який прибув разом зі мною. В кінці збіглися люди, і тих двох чоловіків довелося втихомирювати. Згодом прибула поліція і всі заспокоїлися», – розповів він.

Тому, за його словами, агресію проявили саме активісти переходу до ПЦУ. Але насильства до них ніхто не виявляв, тим більше ніхто не завдавав їм тяжких тілесних ушкоджень. У свою чергу, священик також підійшов до храму, але це вже сталося після інциденту. «Вже потім я зібрався і пішов у храм», –  розповідає батюшка.

Як стверджує священик, він лише хотів дізнатися у двох чоловіків, що вони роблять, а в підсумку був вкрай здивований публікаціями в ЗМІ про виявлену ним нібито «особливу жорстокість» по відношенню до прихильників ПЦУ.

«Я смиренна людина, я – священик, але образили мою честь і гідність, звинувативши в тому, чого я не робив. Я нікого пальцем не чіпав. І дуже неприємно, коли в Інтернет-просторі, в ЗМІ про мене почали поширювати таку брехню. Я тільки підійшов до тих людей і запитав, чому вони прийшли в храм? Чому вони не були на богослужіннях, коли, наприклад, у Велику П’ятницю виносили Плащаницю? Чому вони не були в храмі і не молилися?», – запитує священик.

Попередній запис
Патріарх Варфоломій зустрівся з Митрополитом Савою у Варшаві
Наступний запис
Українська Православна Церква і церковний розкол: генеза розвитку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее