1. Головна
  2. /
  3. Публікації
  4. /
  5. Як «Київський патріархат» «каламутить воду» в Росії

Як «Київський патріархат» «каламутить воду» в Росії

Пригадуєте, як близько року тому представники УПЦ КП вкупі з чиновниками Мінкульту підняли галас навколо своїх парафій на території Російської Федерації? За повідомленнями українських розкольників, ледь не по всій Росії почали зносити їхні храми. То зносили, чи ні?

Не зносили… Більше того, «Київський патріархат» утворює на території «країни-агресора» цілковито нові релігійні організації, які й не асоціюють себе з УПЦ КП.

14695341_1206220559449096_3087157622951760947_n

Отже, на сьогодні в російському ЄДР зареєстровано 5 релігійних організацій, пов’язаних з УПЦ КП. Перша з них – «Централізована Релігійна Організація Богородська Єпархія Української Православної Церкви».

Такою назвою «помітив» своє існування в Росії добре відомий Адріан Старина – громадянин Російської Федерації, якого заборонили в служінні в РПЦ. Після своїх «подвигів» Старина знайшов себе в УПЦ КП. Саме Старина першим почав тиражувати новину про те, що їхній Свято-Троїцький собор в Ногінську мають знести.  

preview

Що цікаво, в офіційній назві очолюваної ним організації немає завітних слів «Київський патріархат». Написано лише – «…Української Православної Церкви». Якої? Невже тієї самої, яку в Україні примушують змінити назву на «РПЦвУ»? Між іншим, «тоталітарна» російська влада не скасовує реєстрації очолюваної Стариною організації і не примушує їх додавати слова «…Київського патріархату». До речі, попри заяви представників УПЦ КП, в Росії їхній Свято-Троїцький храм донині знаходиться на своєму місці.

Крім цього є також: «МІСЦЕВА РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ СВЯТО-ТРОЇЦЬКИЙ ПРИХІД УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ МІСТА ОБОЯНІ» та «МІСЦЕВА РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “ПРИХІД СВЯТОГО АРХІСТРАТИГА МИХАЇЛА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИХВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ” П. МАСЛОВА – ПРИСТАНЬ, ШЕБЕКИНСЬКОГО РАЙОНУ, БІЛГОРОДСЬКОЇ ОБЛАСТІ».

Zasidannya_Synodu_20_10_2012_8-530x353

В цих двох релігійних організацій один керівник – «митрополит» Іосаф Шибаєв. Цей діяч є постійним членом Синоду УПЦ КП та пріоритетним елементом в питанні розвитку парафій «Київського патріархату» в Росії. Адже не дарма саме в підпорядкування Шибаєву призначили вікарного єпископа, з титулом «Валуйський», – Петра Москальова. І ось тут починається найцікавіше…

petro

Відповідно до Єдиного державного реєстру Російської Федерації, Москальов Павло Олександрович є керівником двох релігійних організацій. Перша з них – «МІСЦЕВА РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ СВЯТО-НИКОЛЬСЬКИЙ ПРИХІД УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ МІСТА ШЕБЕКІНО БІЛГОРОДСЬКОЇ ОБЛАСТІ». Друга – не просто підрозділ УПЦ КП, а новоутворена релігійна течія на мапі Росії.

Назва останньої – «СВЯТО-ДУХІВСЬКИЙ ПРИХІД СВОБІДНОЇ РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ М. ВАЛУЙКИ». Що таке «СВОБІДНА РОСІЙСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА»? Про це знає хіба що сам Москальов. Даних про це утворення надзвичайно мало. Наявна лише адреса – «Білгородська область, Валуйський район, місто Валуйки, Транспортна вулиця, 59».

Важливо, що на засіданнях синодів УПЦ КП регулярно піднімаються питання існування їхніх парафій в Росії. Наприклад, в журналі №12 засідання синоду УПЦ КП від 27 липня 2016-го року підняли питання про ухвалення в Російській Федерації змін до Федерального закону «Про свободу совісті та релігійні об’єднання», якими накладаються обмеження на місіонерську, проповідницьку, богослужбову та інформаційну діяльність релігійних організацій.

DSC_0003

Журнал №18 синоду УПЦ КП від 13 травня 2017-го року говорить про наступне:
«МАЛИ МІРКУВАННЯ:

Про організацію церковного управління парафій Української Православної Церкви Київського Патріархату в Російській Федерації.

УХВАЛИЛИ:

  1. Утворити на території Російської Федерації (в межах міжнародно визнаних кордонів) Російський Екзархат Української Православної Церкви Київського Патріархату.
  2. Включити до складу Російського Екзархату Української Православної Церкви Київського Патріархату Білгородську та Богородську єпархії УПЦ Київського Патріархату в Російській Федерації.
  3. Призначити Екзархом Всеросійським, керуючим Російського Екзархату Української Православної Церкви Київського Патріархату Преосвященного Іоасафа, митрополита Білгородського і Обоянського».

Так що там в УПЦ КП з Росією? «Країна-агресор», кажете?

 Олександр Ярмоленко

Попередній запис
Український блогер пропонує державі втручатись в справи Церкви
Наступний запис
Окремі прихильники «Київського патріархату» таємно ходять молитися в храми УПЦ, – блогер

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее