1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. «Які канони?»: у день Собору Порошенко кричав у слухавку

«Які канони?»: у день Собору Порошенко кричав у слухавку

Стали відомі деталі обговорення місця проведення зустрічі Президента України з єпископатом УПЦ, про яку було домовлено, але котра не відбулася. Нагадаємо, спочатку керівництво УПЦ відмовилось від приїзду в Український дім, запросивши главу держави до лаври. Вдруге Порошенко спілкувався з Предстоятелем УПЦ вже безпосередньо під час архієрейського Собору 13 листопада. Як повідомляє «Страна», саме Петро Порошенко телефонував Онуфрію та запрошував ієрархів прибути до нього на зустріч в Український дім.

«У розпал засідання Собору архієреїв Української Православної Церкви Порошенко зателефонував Блаженнішому та дуже емоційно заявив, що він чекає на єпископат в Українському дому, запитавши, чому архієреї не їдуть до нього на зустріч. Онуфрій йому каже, що закономірно, коли будуть обговорюватись церковні питання, то й зустрічатись треба на церковній території. Порошенко не погодився», – каже співрозмовник.

Інший архієрей, також присутній на Соборі, повідомив «Стране», що телефонна розмова Митрополита Онуфрія з Президентом вийшла дуже жорсткою. Якщо Глава УПЦ був спокійний, то Гарант явно злився. Він настільки голосно кричав у слухавку, що його слова долітали до багатьох архієреїв, котрі перебували у залі. Зокрема, було чути, що Президент в ультимативному тоні вимагав від Владики Онуфрія здатися у процесі автокефалії. У відповідь на коментар Глави УПЦ з цього приводу в телефоні почувся роздратований голос «Які канони! Які канони!».

Цікаве і те, що на рішення архієреїв з приводу місця зустрічі активно намагався вплинути митрополит Вінницький Симеон. Він переконував присутніх, що треба їхати в Український дім, що в архієреїв УПЦ є, що сказати Президенту. Позиція Симеона з автокефалії отримала жорстку публічну критику з боку абсолютної більшості архієреїв УПЦ.

«Загалом, ситуація показала, що у вінницького владики немає не тільки хоч якоїсь підтримки серед єпископів УПЦ, але й навіть серйозного авторитету, оскільки за ним на Соборі не пішла навіть десята частина ієрархів. Показово, що в умовах повного неприйняття його позиції у лавах єпископату УПЦ, митрополит Симеон розгубився і морально «поплив», наприклад, він так і не зміг притомно відповісти на пряме питання митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки стосовно того, чи збирається Симеон полишити УПЦ заради кар’єри у релігійній структурі, створюваній з подачі Константинополя», – розповідає співрозмовник «Страни».

Попередній запис
Архієпископ Климент (Вечеря): Зустріч будь-яких ієрархів УПЦ з Президентом – звичайна справа
Наступний запис
Прес-секретар Президента України розповів про «російський сценарій»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее