1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Юраш: Скасувати реєстрацію ПЦУ – це як змусити Дніпро текти назад

Юраш: Скасувати реєстрацію ПЦУ – це як змусити Дніпро текти назад

Реєстрацію релігійного центру ПЦУ неможливо скасувати так само, як неможливо змусити Дніпро текти від Чорного моря, заявив у Facebook керівник департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

 

«Даремно мрієте про відкат та згортання об‘єктивних процесів: ви бачили, як Дніпро тече не до Чорного моря, а від Чорного моря? Звісно, що ні… так само й не побачите ніколи, що абсолютна більшість свідомих українців відмовиться від ідеї та впевненості у тому, що їхня духовна доля може бути реалізована тільки на основі самостійної помісної традиції, яка вивільнить свою енергію від московського юрисдикційного та будь-якого іншого мулу», – звернувся він до позивачів, які подали до Окружного адміністративного суду міста Києва позов щодо визнання незаконною реєстрацію релігійного центру ПЦУ.

 

Юраш назвав вимогу скасувати реєстрацію «Київської Митрополії» ПЦУ «повним абсурдом і безумієм», яке рівносильно позову про перейменування вечора.

 

«З такою ж переконливістю можна подати до суду на те, що, наприклад, вечір зменшує силу сонячного проміння, призводить до темряви, а тому загрожує громадському порядку, через що його треба заборонити, відмінити і назвати, наприклад, «початковою стадією ночі» чи «прелюдією ранку». Себто, – повний абсурд і безуміє. Такий же зашкалюючий рівень абсурду і безумія – і з вимогою відмінити реєстрацію Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)», – вважає він.

 

Чиновник переконаний, що цей позов Юридичний відділ канонічної Церкви нібито спеціально підготував в якості «дарунка» для «зібраних у Володимирському соборі “збитих льотчиків”» – учасників організованого і проведеного главою УПЦ КП Філаретом Денисенком «Помісного Собору» Київського патріархату (нагадаємо, про незаконність реєстрації релігійного центру ПЦУ глава Юрвідділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов говорив ще 2 лютого 2019 року, а судове провадження за позовом про визнання незаконною реєстрації центру нової церковної структури відкрили за два дні до «Собору» УПЦ КП – 18 червня 2019 року).

 

«Не випадково, напевно, саме до цього заходу була “приурочена” й друга подія – дарунок Юрвідділу УПМ МП для зібраних у Володимирському соборі “збитих льотчиків”: Московський Патріархат в Україні подав позов до суду з вимогою відмінити реєстрацію Київської митрополії УПЦ (ПЦУ) <…>, – припустив Юраш. – Всім є очевидно: ці дві синхронізовані події стали сигналом до початку, точніше –  продовження фронтального наступу на всі компоненти помісної української традиції, які отримали легітимізацію після визнання української автокефалії з боку материнської Вселенської Патрархіі».

 

За словами чиновника, судове рішення за цим позовом має стати «тестом на адекватність і ментально-ціннісну адекватність української судової системи».

 

Примусову зміну законної назви канонічної Церкви (яку зареєстрували ще в 1991 році), як і примусові перереєстрації її громад, Юраш не вважає такою протиприродною, а сприймає як тест для УПЦ на «послух» державі.

Попередній запис
У ПЦУ пригрозили заборонами кандидатам у «єпископи» УПЦ КП
Наступний запис
У Рівному ієрарх ПЦУ захопив храм у громади УПЦ КП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.