1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Юраш звинуватив УПЦ в розпалюванні конфліктних ситуацій, а захоплення храмів назвав задоволенням духовних потреб

Юраш звинуватив УПЦ в розпалюванні конфліктних ситуацій, а захоплення храмів назвав задоволенням духовних потреб

Під час конференції «Державно-конфесійна політика в Україні. Підсумки і виклики» Директор департаменту у справах релігій і національностей Мінкульту Андрій Юраш дав відповіді на питання, які стосуються міжконфесійних протистоянь і прав УПЦ, пише «Укрінформ».

Наприклад, він пояснив, чому Мінкульт не реєструє статути УПЦ, звинувативши Її в розпалюванні конфлікту: «Кожна з українських Церков отримала від нас побажання скорегувати і зробити такі зміни (в статутах – ред.), які б показали їх відповідність до державного законодавства … Як мінімум сім релігійних організацій це зробили. … І тільки одна структура – УПЦ – не хоче і наполягає на своїй позиції. І мені здається, що така позиція обумовлена не бажанням насправді зареєструвати статути, а створити конфлікт, щоб мати можливість для маніпуляцій, які потім можна було б доносити до внутрішньої і зовнішньої аудиторії».

Варто відзначити, що днями НВО «Громадський правозахист» домоглася, щоб з інструкції Мінкульту про підходи до реєстрації змін до статутів зняли гриф «для службового користування». Як з’ясувалося, Мінкульт наполягає, що будь-яка громада може вільно міняти свою канонічну підлеглість, а положення статутів, що обмежують цю можливість, є незаконними.

Щодо захоплених храмів УПЦ на Закарпатті представник Мінкульту зазначив, що складність ситуації із захопленням храму в Коломиї в тому, що його збиралися захопити дві громади – УПЦ КП та УГКЦ, при цьому одна випередила іншу.

«Немає документів на користування храмом. Громада (УПЦ – ред.) Не оформила вчасно, коли за нею закріпили храм на початку 1990-х років, і не склала договір з обласною державною адміністрацією. Тобто вона де-факто користувалася храмом без правовстановлюючих матеріалів», – розповідає чиновник.

При цьому 4 жовтня цього року Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав законність прав громади УПЦ на храм Благовіщення Пресвятої Богородиці в Коломиї, а опечатування церкви – незаконним.

Вирішувати ситуацію далі Юраш пропонує місцевій обладміністрації.

Захоплення храму в селі Старий Гвіздець Івано-Франківської області прихильниками «Київського патріархату» представник Мінкульту назвав задоволенням віруючими «своїх духовних потреб». Також він додав, що «в абсолютній більшості випадків конфліктів не виникало, тому що вся громада повністю переходила до Київського патріархату». При цьому чиновник уточнив, що не готовий назвати конкретні приклади таких переходів в Івано-Франківській області, але думає, «що їх не важко відшукати».

При цьому не варто забувати, що громади УПЦ КП в селі Старий Гвіздець не зареєстровано. Але це не завадило керуючому єпархією УПЦ КП «єпископу» Юліану, за підтримки коломийської поліції, ігноруючи протести віруючих УПЦ, провести «службу» в старогвіздецькому Свято-Успенському храмі. Настоятель Микола Кушнір та його численна паства змушені проводити богослужіння під стінами власного храму.

Ну і наостанок Юраш та нардеп Віктор Єленський звинуватили УПЦ в маніпуляціях, розповідаючи, що в Україні немає ніяких проблем в релігійній сфері, а конфліктні ситуації виникають виключно з вини УПЦ, яка не йде назустріч до «позитивних кроків Департаменту для налагодження співпраці та діалогу».

Нагадати варто також про те, що УПЦ судиться з Мінкультом з приводу перереєстрації громад, а саме приводом для суду стало те, що з 15 пакетів документів, поданих для перереєстрації статутів, зареєстровано всього чотири.

Попередній запис
Громаду УПЦ, на храм якої зазіхають розкольники, відвідала святиня
Наступний запис
”Митрополит” УПЦ КП збрехав про кількість пастви на Волині

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее