1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Чорноморець: Відновлення УПЦ КП похоронить авторитет України

Чорноморець: Відновлення УПЦ КП похоронить авторитет України

Релігієзнавець Юрій Чорноморець піддав різкій критиці будь-які кроки «почесного патріарха» ПЦУ Філарета Денисенка з відновлення Київського патріархату, які, на його думку, можуть поховати авторитет як ПЦУ, так і української влади та України в цілому.  «Це подарунок для Росії такий, якби ми здали Україну по Дніпро», – написав Чорноморець на своїй сторінці у Facebook.

Він каже, що Філарету краще було б «ховатися на тривалий час, чекаючи визнання ПЦУ від інших Помісних Церков», і тільки після цього заводити розмови про необхідність щось переосмислити.

«Але чомусь… він почав висловлювати непублічно і публічно всякі думки про те, що ПЦУ це і є УПЦ КП, що треба переосмислити статут і так далі. Ці всі речі просто зупинили процес визнання, створили величезні труднощі не тільки для ПЦУ, але й для Вселенської патріархії, вдарили по авторитету України в дипломатичних колах», – зазначив експерт.

Він нагадав, що Філарет сам наполіг на кандидатурі Епіфанія на пост глави ПЦУ, хоча «для Вселенської патріархії найкращим варіантом був би митрополит Симеон як канонічний єпископ без сумнівної історії – тоді б ПЦУ була б швидше визнана».

«В цілому, будь-які кроки по відновленню УПЦ КП похоронять авторитет ПЦУ, авторитет України і авторитет української влади – як тої, що уходить, так і тої, що приходить (…). Звичайно, найкраще було б, щоб п. Філарет взагалі повторив подвиг п. Любомира Гузара і відкрив можливості як для визнання свого дітища – ПЦУ, так і до об’єднання навколо ПЦУ якомога ширшого числа громад. Це було б раціональне завершення його кар’єри. Збереження себе у формі благочинного міста Києва, колишнього Патріарха – це вже не той формат. Можливе поставлення себе єпископом мікроюрисдикції – це взагалі позор і завершення життя розкольником», – написав Чорноморець.

При цьому він додав, що Філарет є прикладом «вкрай пристрасної ірраціональної людини», яка ще в 2014 році пояснювала свою боротьбу за чільне місце УПЦ КП у процесах об’єднання українського православ’я спробою помститися патріарху Алексію і митрополиту Володимиру «за те, що вони його не пустили в патріархи Московські, зняли з предстоятеля УПЦ і йому довелося створювати УПЦ КП».

Наголосивши, що «всі ці рухи дискредитують також і православ’я, народжуючи думки про хаос і омертвіння», Чорноморецьсподівається «на братнє вирішення всіх пристрастей і на збереження гідності як православ’я, так і України, як архієреїв, так і вірних».

 

 

Попередній запис
Філарет підтвердив, що Київський патріархат все ще існує
Наступний запис
Грецькі ЗМІ про ПЦУ: Фанар впустив «Троянського коня» в Православ’я

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее