1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Чорногорський митрополит пропонує Варфоломію шлях відступити без ганьби

Чорногорський митрополит пропонує Варфоломію шлях відступити без ганьби

Константинополь може скасувати своє рішення по Україні на Критському соборі (офіційно незавершеному), якщо Москва погодиться брати в ньому участь, перетворивши його на дійсно всеправославний. Так вважає митрополит Чорногорський Амфілохій, котрий пропонує повернути питання про автокефалію у порядок денний собору, повідомляє «Народный корреспондент».

Нагадаємо, Синод РПЦ «закликав Предстоятелів Церков осягнути розуміння спільної відповідальності за долю світового Православ’я та ініціювати братерське всеправославне обговорення церковної ситуації в Україні». Очільник чорногорської митрополії вважає, що таке обговорення цілком можливе у рамках Критського собору, котрий почав свою роботу в липні 2016 р., але офіційно не є закритим. Більше того, владика Амфілохій впевнений, що продовження Критського собору в дійсно всеправославному форматі – це єдина можливість вирішити українське питання.

Для цього «чотири патріархи повинні дати своє рішення по собору, оскільки без участі РПЦ та трьох інших він не може бути всеправославним», каже митрополит СПЦ. З його слів, ця ідея також мала б бути обговорена на соборі Сербської Церкви 6 листопада.

Як відомо, у Критському соборі відмовились брати участь Антіохійська Православна Церква (котра займає третє місце у диптиху автокефальних помісних церков), Руська Православна Церква, Болгарська Православна Церква, Грузинська Православна Церква. Не брала у ньому участі й Американська Православна Церква (її визнають автокефальною не всі церкви). Тим самим були зірвані давні амбіційні плани Варфоломія з закріплення його екуменічного бачення на всеправославному рівні та по утвердженню його псевдо-першості у світовому православ’ї (офіційно скликав собор та головував на ньому Варфоломій), зо що, ймовірно, на Фанарі тепер мстяться Московському Патріарху.

Попередній запис
Зоря знову розповідає про «московську інформаційну диверсію»: цього разу про можливий перехід на «новий стиль»
Наступний запис
Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив в Києві Літургію разом з болгарським ієрархом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее