1. Головна
  2. /
  3. Стоп брехні
  4. /
  5. Чиновники масово тиражують фейки про переходи в «ПЦУ»

Чиновники масово тиражують фейки про переходи в «ПЦУ»

Складається враження, що перед головами ОДА керівництво поставило план по кількості переходів в «ПЦУ». А оскільки всі шалені зусилля залишаються марними, то сайти державних адміністрацій перетворюються на ботів, які розповідають про примарні парафії, які начебто переходять в «ПЦУ», до речі, таку ж примарну, бо і досі не зареєстровану державою. Чиновники та ЗМІ масово тиражують фейки про переходи релігійних громад Української Православної Церкви до “Православної церкви України”. Про це повідомляє Інформаційно-прoсвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Повідомлення про перехід релігійних громад сіл Демківці, Княжин і Павлівка, опубліковане прес-службою Житомирської облдержадміністрації, не відповідає дійсності, наголошують у Житомирській єпархії.

22 січня 2019 року на сайті Житомирської обласної державної адміністрації з’явилося повідомлення: «Ще у 2 селах Житомирщини прихожани церков провели збори релігійних громад, під час яких вирішили перейти із Української православної церкви Московського патріархату до єдиної Православної церкви України. Це громади у с. Демківці Любарського району та с. Княжин Чуднівського району».

Однак, як повідомили священнослужителі Житомирської єпархії УПЦ, ця інформація не відповідає дійсності.

Так, в селі Демківці дійсно 22 січня пройшли збори релігійної громади, однак на них парафіяни виступили за те, щоб залишитися в лоні канонічної Церкви. Всі документи – запротокольований акт зборів, підписи людей – передали в Житомирську держадміністрацію, але спростування не послідувало.

«У нас було голосування в селі Демківці Любарського району, проголосувало за протоколом 38 осіб за те, що ми не відходимо від канонічної Церкви і залишаємося з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, що ми не маємо бажання переходити в новостворену церковну структуру під назвою” ПЦУ “, – сказав в своєму коментарі для СПЖ благочинний Любарського району Житомирської єпархії УПЦ протоієрей Микола Шапіренко. – Так як це було доведено до відома і було запротокольовано на зборах, чому ця інформація була так перекручена і спотворена – ми не розуміємо».

Отець Миколай наголосив, що парафіяни храму святого Василія Великого с. Демківці залишилися вірними УПЦ навіть після того, як представники «Правого сектору», які приїхали спеціально для участі в зборах, стали погрожувати їм і священикам.

«Коли в ході засідання в залі почалися погрози, громада піднялася і вийшла. Залишилося близько 15 осіб, до десятка з яких – сторонні. З ким вони далі проводили ці збори, як вони їх проводили і як голосували – я не знаю, тому що наші парафіяни повернулися до церкви і там чекали, поки вся ця вакханалія закінчиться. Крім того, віруючі повернули пожертвування місцевому меценату, який на зборах став агітувати їх перейти в ПЦУ. Люди сказали, що якщо б вони знали, що їх за ці гроші хочуть купити, вони б їх не взяли», – розповів благочинний Любарського району.

Інформація про «переходи релігійної громади з УПЦ» в селі Княжин також не відповідає дійсності, оскільки, як розповів благочинний Чуднівського округу Житомирської єпархії протоієрей Андрій Зміївський, «в селі є каплиця, наші священики туди іноді приїжджали, але зареєстрованої громади Української Православної Церкви в Княжині не було».

У селі Павлівка Пулинського району Житомирської області православна громада місцевого храму УПЦ на честь Димитрія Солунського також нікуди з УПЦ не переходила, хоча ця інформація з’явилася на сайті Житомирської облдержадміністрації ще 19 січня.

«У Павлівці все нормально, як було, так і залишилося. Так, було обговорення, але воно було на користь нашої канонічної Церкви», – повідомив благочинний Пулинського району Житомирської єпархії УПЦ ієрей Андрій Фатич.

На сайті “Думская.нет” з’явилася інформація про те, що православна громада с. Ярославка Саратського району Одеської області висловила бажання перейти в “ПЦУ”. Однак, дана інформація виявилася черговим фейком, повідомляють в Одеській єпархії.

Як з’ясувалося, співробітник Саратської райадміністрації Ходос В.В., грубо порушуючи Конституцію України, Закон про держслужбу і Закон про свободу совісті та релігійні організації, ініціював спробу змінити канонічний статус релігійної громади. Представники ініціативної групи ходили по селу і, вводячи односельчан в оману, збирали підписи “за українську Церкву”. В результаті, за повідомленнями місцевих жителів, в сільраді виявився підписний лист, прикрашений автографами цілих семи людей.

На противагу цьому руху ще 21 січня парафіяни Покровського храму даного села на чолі з багаторічним настоятелем протоієреєм Георгієм Велковим провели збори парафіяльної громади, на яких понад 100 осіб проголосували за збереження існуючого статусу і підтвердили своє волевиявлення підписами.

Однак, це не зупинило прихильників ПЦУ, які 23 січня безпідставно радісно рапортували про “перехід” громади. На жаль, цю неправдиву інформацію без перевірки розтиражували деякі одеські ЗМІ. Це викликало невдоволення жителів села, які ввечері цього ж дня екстрено зібралися біля Покровського храму і провели збори релігійної громади, на якому 249 прихожан своїми особистими підписами підтвердили попереднє рішення. Громада храму залишається вірною Українській Православній Церкві та її законному канонічному Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Онуфрію. На зборах з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела був присутній вікарій Одеської єпархії єпископ Южненський Діодор і співробітники юридичного відділу Одеської єпархії.

«Всі спроби розхитати релігійну ситуацію в регіоні, що базуються на дезінформації та порушенні Закону, розбиваються об Правду Божу і справжню волю народу», — зазначають у прес-службі єпархії.

Попередній запис
Порошенко проігнорував суд про його втручання у справи Церкви
Наступний запис
Віряни села Пеньківка Вінницької області заявили про вірність УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее