1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Через ПЦУ віряни Чикаго не зможуть разом відзначити Торжество Православ’я

Через ПЦУ віряни Чикаго не зможуть разом відзначити Торжество Православ’я

Канонічне вторгнення Константинополя на територію УПЦ торкнулося, в тому числі, і православної діаспори в США, де віряни різних юрисдикцій не зможуть цьогоріч спільно відсвяткувати, як вони це робили щороку, Торжество Православ’я. Про це пише orthochristian.com. 

Через розрив євхаристійного спілкування між РПЦ та Константинопольським патріархатом, духовенство і віряни Московського Патріархату, РПЦЗ і єпархії Сербської Церкви в Америці не можуть тепер брати участь в Таїнствах парафій Грецької православної архієпископії Америки, Американської Карпаторуської православної єпархії США і Української Православної Церкви США, які перебувають в юрисдикції Фанару.

За даними видання, 17 березня, святкування Дня Торжества Православ’я Сербської Церкви і РПЦЗ в Чикаго пройдуть окремо від Грецької православної архієпископії.

Як повідомляється, незважаючи на те, що Сербська Церква не розірвала спілкування з Константинополем, вона, разом з Польською Православною Церквою, зайняла найбільш категоричну позицію на підтримку канонічної УПЦ серед усіх Помісних Церков.

Традиційно на святкуваннях Торжества Православ’я в Чикаго представлені всі парафії США. У 2010 році святкування пройшло в сербському Свято-Воскресенському соборі в Чикаго за участю ієрархів грецької, румунської, української єпархій та РПЦЗ, близько 60 священиків і десяти дияконів, а також сотень вірян усіх конфесій.

У 2018 році богослужіння проходило в грецькій церкві св. Костянтина і Олени в передмісті Чикаго Палос-Хіллс. Його очолили єпископ Сербської Православної Церкви на спокої Сава (Юрич) і єпископ Чиказький і Середнього Заходу Павло (ПЦА), а з проповіддю виступив священик Патрік Рірдон з Антіохійської Церкви. У службі брали участь віряни різних юрисдикцій.

Священик Микола Костур, особистий секретар єпископа Новограчаницького і Середньозахідноамериканського Лонгіна, в інтерв’ю ресурсу зазначив, що єпископ Лонгін і вся єпархія «були шоковані неканонічними діями Вселенського Патріархату в Україні за останні кілька місяців, кульмінацією яких стало незаконне надання Томосу про автокефалію розкольникам і служіння разом з ними 6 січня 2019 року в Стамбулі».

Він продовжив: «Оскільки це безпосередньо впливає на нашу православну єдність в цій країні, було прийнято рішення не проводити всеправославну вечірню службу Торжества Православ’я в нашому соборі, а замість цього зробити богослужіння для двох наших сербських православних деканатів в Чикаго і околиць, що складаються з 19 парафій і 3 монастирів. Ми не хотіли ставати перед вибором, служити або не служити разом, тому ми відчували, що найкраще самоусунутися».

Цю інформацію підтвердив і протоієрей Григорій Джойс, секретар Чиказької та Середньоамериканської єпархії РПЦЗ, заявивши, що РПЦЗ приєднається до них: «Я можу підтвердити, що серби та росіяни будуть служити на Торжество Православ’я окремо від греків в Чикаго. Інші можуть також приєднатися».

Він також зазначив, що те ж саме може статися і в Детройті.

Священик Микола Костур також додав, що «єпископ Лонгін звернувся до всього нашого духовенства із закликом молитися про вихід із кризи, з якою зіткнулася Православна Церква, і просить милосердного Бога просвітити тих, хто перебуває в розколі, і тих, хто намагається його легалізувати».

Як повідомлялось, раніше настоятель парафії Храму Христа Спасителя, преподобного Серафима Саровського і святої великомучениці Катерини в Сан-Ремо ієрей Діонісій Байків у Відкритому листі закликав парафії і громади Екзархату Константинопольської Церкви в Західній Європі перейти під юрисдикцію РПЦЗ.

Попередній запис
Громада УПЦ с. Нова Мощаниця підтвердила свою вірність канонічній Церкві
Наступний запис
Болгарський архієрей: З Митрополитом Онуфрієм Церква збереже єдність

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее