1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Через порушення прав віруючих УПЦ за рік відкрили 250 кримінальних проваджень

Через порушення прав віруючих УПЦ за рік відкрили 250 кримінальних проваджень

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) оприлюднив дані про численні випадки дискримінації віруючих, судові позови та кримінальні провадження.

У доповіді владики зазначено: «Протягом року громади УПЦ страждали від незаконних перереєстрацій. Головами обласних державних адміністрацій видано понад 200 приписів про перереєстрацію громад УПЦ в “УПЦ КП” або “ПЦУ”.

Слід зазначити, що розпорядження видаються тільки на підставі звернень територіальних громад. Однак орган, уповноважений проводити реєстрацію статутних документів, не дотримується законодавчої вимоги про перелік необхідних документів для здійснення реєстраційних дій, і не враховує законодавче розмежування понять “територіальна громада” і “релігійна громада”. У зв’язку з цим, для встановлення справедливості і захисту порушених прав, релігійні громади Української Православної Церкви змушені звертатися до місцевих судів з позовами».

Також в документі йдеться, що «у багатьох регіонах України така незаконна реєстрація стала приводом для рейдерських захоплень церковного майна, яке часто супроводжувалося побиттям та кровопролиттям».

За фактами скоєних правопорушень, а також у зв’язку з перешкоджанням здійсненню церковного богослужіння, незаконними проникненнями і оскверненням святинь відкрито понад 250-ти кримінальних проваджень. Частина правопорушень за заявами потерпілих мирян і священнослужителів УПЦ внесена до реєстру через судові рішення, оскільки правоохоронці при захопленні храмів не завжди бачили порушення прав громадян або релігійних громад.

Попередній запис
Екс-митрополит УПЦ опублікував фото богослужіння на Афоні
Наступний запис
Глава УГКЦ Святослав Шевчук поїхав поспілкуватись з чиновниками у США

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее