1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Чергова пропагандистська брехня ПЦУ про рішення Елладської Церкви, – Вознесенський

Чергова пропагандистська брехня ПЦУ про рішення Елладської Церкви, – Вознесенський

Розбір чергової пропагандистської брехні від пана Говоруна. Одразу після того, як з’явились новини на сайті ЕлПЦ про рішення Синоду, пропагандисти Церкваріуму Тетяна Деркач та Дмитро Горєвой збрехали, заявивши, що Елладська Церква визнала автокефалію ПЦУ.

Я у своєму дописі нагадав пропагандистам, що це відверта брехня. Текст на сайті відзначає, що ЕлПЦ «визнає звичайне право великого Патріарха надавати автокефалію», після чого вказано, що главі ЕлПЦ доручені подальші роботи у справі можливого визнання ПЦУ. Подальші ж повідомленні на сайті Ромфея зазначають, що питання відправлене на розгляд Собору, а по часу буде розглядатись щонайменше у жовтні.

Що це означає? Це означає, що ЕлПЦ визнає за Константинополем право видавати томоси як такі. Власне, всі «нові» Церкви отримали томоси від Константинополя, тому така ідея про те, що саме він видає томоси, поширена у «грецькому світі».

Але, вочевидь, пропагандистам Церкваріуму почали вказувати, що на сайті ЕлПЦ немає жодного слова про визнання ПЦУ, і тому вони звернулись до Говоруна за підтримкою – мовляв, рятуй, допомагай. І ось пан Говорун видав коментар.

На самому початку він пише: «Синод ЕлПЦ визнав право Константинополя вирішувати українське питання». Це брехня. Ніде у тексті заяви ЕлПЦ такого не сказано. НІ-ДЕ.

А далі Говорун впевнено на першу брехню нашаровує другу і заявляє, що нібито побічно цим висловлене визнання ПЦУ та томосу для ПЦУ.

Насправді така дешева пропаганда не витримує навіть елементарної критики: адже якщо ЕлПЦ стояла на позиції автоматичного визнання автокефалій, котре видає Константинополь, то всі ці слова про роботу над можливістю визнання, про надання можливості визнати ПЦУшників главі Церкви, про винесення цього питання на Собор виглядають абсурдом. Адже якщо визнається все безумовно та автоматом, то що ще можна обговорювати і над чим думати, до чого ці розмови про надання можливості визнати та розгляд питання на Соборі? Але відбувається дешева підміна понять.

Справа ось у чому: будь-яке рішення церковних ієрархів вимагає рецепції всієї повноти Церкви. Особливо коли це питання загальноцерковного значення. На відміну від папи римського, у Варфоломія немає таких прав і повноважень, котрі дозволили б йому змусити всю повноту Церкви до визнання якихось рішень. Те, що хоче заявити Говорун, – це спроба заявити, що Православ’я прийняло папістську модель життя і Варфоломій може приймати рішення, котрі всі решта зобов’язані приймати автоматично і безумовно.

Але насправді це працює так: греки зараз, по суті, кажуть, що Константинополь має унікальне право «пропонувати» видачу автокефалії, але цей процес, як і будь-яке інше рішення загальноцерковного характеру у Православ’ї, вимагає рецепції та схвалення (звісно же, з можливістю відмовитися) інших Церков. Тому греки якби пишуть: ми визнаємо його право давати автокефалії, і ми будемо вивчати це питання на Соборі.

Якщо встати на позицію Говоруна, то потрібно визнати дві речі: греки самі собі протирічать (мовляв, все приймається автоматом, але щось вони ще думають, над чимсь працюють, щось вирішують і щось хочуть обговорювати на Соборі), і визнати, що ЕлПЦ визнала модель папства. Те, що Говорун для своєї позиції розпочав запис із відвертою брехні, – це якось навіть непристойно, чи як, для людини з вищою освітою.

Товариш Говорун, я розумію, що пропаганда справа забавна, а часом за неї ще й можуть добре заплатити, але якщо ви займаєтесь пропагандою, то робіть її більш якісною, а то навіть нудно якось розбирати такі дешевки та брехню.

Facebook

Попередній запис
Грецький богослов: Ті, хто визнає ПЦУ, – поза Церквою
Наступний запис
У Синоді Елладської Православної Церкви назвали ПЦУ «нерукопокладеними та забороненими розкольниками»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее