1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Церковне протистояння в Україні – частина більш глобальних цілей, вважає експерт

Церковне протистояння в Україні – частина більш глобальних цілей, вважає експерт

За церковним протистоянням в Україні можуть ховатись більш глобальні цілі, а релігійний конфлікт в Україні дискредитує саму віру. Таку думку висловив у бесіді з «Першим Козацьким» політолог Руслан Бортник.

З його слів, те, що було зроблено останнім часом у церковній сфері України, – повторення старих помилок.

«Це та ж історія, котру ми бачили на початку століття у період громадянської війни, коли з’явилась Українська автокефальна православна церква, – пояснив Бортник. – Та ж історія з початком 90-х, коли з’явилась Церква Київського патріархату. Тепер створений ще один сегмент цього релігійного поля, шляхом випускання на це поле Константинопольського Патріарха».

На думку Бортника, це не наблизить ані до помісної, ані, тим більше, до єдиної Православної Церкви, а навпаки, переводить до хронічної форми хворобу релігійного протистояння в Україні.

Релігійне протистояння в Україні – це ще один конфлікт для управління частиною суспільства. «Цей конфлікт потрібний для управління двома радикальними частинами суспільства, – зазначив Бортник. – З одного боку – це радикальні націоналісти й радикальні віруючі невизнаних конфесій. З іншого боку – консервативне ядро Української Православної Церкви. Їх будуть зіштовхувати лобами та керувати цим конфліктом. По факту ми маємо тільки ще одну Церкву в Україні – Константинопольський Патріархат, котрий отримав свій храм. От і всі результати».

«У підсумку це б’є по всіх віруючих, тому що поки йде це протистояння навколо Церков, кількість реально віруючих, всіх конфесій, буде зменшуватись. Це принципово дискредитує віру, дискредитує християнство. Не виключено, що за цим можуть стояти і більш глобальні цілі», – підсумував Руслан Бортник.    

Попередній запис
Колишній посол США в Україні впевнений, що до ЄПЦ піде більше 10 єпископів УПЦ
Наступний запис
В Мінкульті сказали Шухевичу, що перераховувати святині УПЦ не будуть

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее