1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Церква змогла зберегти єдність в період війни і розколу, – протоієрей Микола Данилевич

Церква змогла зберегти єдність в період війни і розколу, – протоієрей Микола Данилевич

УПЦ не пішла на поводу у влади «ЛНР» і «ДНР», які пропонували ієрархам, що залишилися на непідконтрольних Києву територіях, майно розкольницьких церковних організацій. Як заявив в інтерв’ю snob.ru речник УПЦ протоієрей Микола Данилевич, Церква не братиме участі в рейдерстві чужої нерухомості і вимагає такого ж ставлення до свого майна.

«Не можна сказати, що Церква відмовилася визнавати російську причетність до війни в Донбасі. Швидше, УПЦ дистанціювалася від будь-яких пов’язаних з цими питаннями оцінок. І сталося це тому, що наша УПЦ присутня на всій території України, в тому числі і по обидва боки барикад. Ми в той час чули звинувачення: «УПЦ хоче всидіти на двох стільцях». Але вибачте, ці два стільці – це і є Україна. Яка країна, така і церква. Якби наші парафії були тільки в Донецьку або, навпаки, тільки в Тернополі, можливо, все могло б бути інакше», – зазначив речник УПЦ.

За його словами, якби Церква ступила в політичну площину, то отримала б свою внутрішню «АТО».

«Блаженніший митрополит Онуфрій просто мовчав, не висловлюючись на теми, які розділяють суспільство. Про це не говорилося і дотепер не говориться в наших храмах. Зараз наші віруючі перебувають по різні боки барикад. І діяти в такій ситуації треба дуже делікатно: і там, і там є своя правда; твердо дотримуючись однієї з двох точок зору, ти автоматично стаєш чужим для прихильників іншої. Ми намагалися бути вище цих розділових ліній. Наскільки це у нас вийшло, судити не можу», – каже отець Миколай.

Однак, за його словами, коли ж на УПЦ відновилися гоніння в зв’язку з утворенням ПЦУ і її парафії стали примушувати приєднатися до нової структури, таких переходів разом зі священиками було всього кілька десятків. В інших, приблизно 200, випадках у УПЦ просто відібрали храми, а громади залишилися в її складі, і це означає, що церква змогла зберегти єдність.

Попередній запис
При Зеленському захоплення храмів пішли на спад, – спікер УПЦ
Наступний запис
Митрополит Волоколамський зустрівся із Сербським Патріархом Іринеєм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее