1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Хто з архієреїв УПЦ може опинитись на «соборі»: спростування Сарненської єпархії та «темна історія» з участю СБУ

Хто з архієреїв УПЦ може опинитись на «соборі»: спростування Сарненської єпархії та «темна історія» з участю СБУ

До вечора 14 листопада, напередодні «об’єднавчого собору» створюваної ЄПЦ, у Києві зібрались лише кілька єпископів канонічної УПЦ. Таким чином, це найбільш ймовірні учасники собору, пише Страна.

На цей момент йдеться про близького до Порошенка митрополита Вінницького Симеона, про його сусіда по Вінницькій області митрополита Могилів-Подільського Агапіта, давнього та відкритого прихильника канонічної автокефалії митрополита Черкаського Софронія та (за непідтвердженими даними) про його вікарного єпископа Іоанна, і також про вікарного єпископа – митрополита Олександра (Драбинка).

Найближчим часом до них може приєднатись митрополит Сарненський Анатолій, котрий за день до собору офіційно спростував цю інформацію на сайті єпархії.

Однак не всі ймовірні учасники «об’єднавчого собору» від УПЦ прибули до Києві за власною волею. 14 грудня зі слів голови юридичного відділу УПЦ протоієрея Олександра Бахова стало відомо, що СБУ Вінницької області у примусовому порядку направила до Києва митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта.

Пізніше, у телефонному інтерв’ю з автомобіля телеканалу 112, владика Агапіт сказав, що їде до Києва за власною волею для розмови з митрополитом Вінницьким Симеоном. Предмет бесіди – майбутній «об’єднавчий собор». В інтерв’ю митрополит Агапіт висловив негативне ставлення до собору. Разом з тим, він не  виключив можливості своєї участі у ньому.

Однак священики, наближені до Агапіта, повідомили, що його все ж супроводжували до Києва працівники СБУ на двох автомобілях. За ним до Чернівецької області прибув особисто голова Вінницького обласного управління СБУ, у котрому цю інформацію заперечують. «Працівники Вінницького управління СБУ не виїздили до Чернівецької області і тим більше нікого не затримували», – сказала прес-офіцер управління Ірина Алєксєєва.

Також, за джерелами, митрополит Агапіт був у числі тих 15-20 єпископів УПЦ, за котрих поручився перед Порошенком митрополит Вінницький Симеон. Можливо, свою гарантію участі в «об’єднавчому соборі» дехто з нив скріпив письмово. Це могло бути джерелом чуток про певні «доручення» канонічних єпископів, видані Симеону.

«Агапіт намагався відкрутитись від обіцянки брати участь у лжесоборі та сховатись на батьківщині в Буковині, – пояснюють джерела в УПЦ. – Але його знайшли та супроводили до Києва. По телебаченню він сказав, що просто раптом вирішив поговорити з Симеоном. Але це, за нашими даними, не так і СБУ його дійсно супроводжує».

Донедавна митрополит Агапіт був відомий як прихильник єдності УПЦ з Московським Патріархатом. За це він у 2012 році постраждав, коли був знятий з управління Сєверодонецькою єпархією колишнім керівництвом УПЦ, залежним від особистого секретаря Предстоятеля – митрополита Олександра (Драбинка).

Попередній запис
Перша літургія екзархів Фанару в Києві зібрала близько 50 осіб – представників влади та ЗМІ
Наступний запис
Митрополит Анатолій: Константинопольський – турецький патріарх обманув люд України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее