1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Хронологія атаки рейдерів ПЦУ в селі Задубрівка Чернівецької області (4.05.2020)

Хронологія атаки рейдерів ПЦУ в селі Задубрівка Чернівецької області (4.05.2020)

Біля 11 години ранку група «християн ПЦУ», в котрій був помічений і голова сільради, підійшли до храму УПЦ і почали погрожувати людям, котрі там чергували. Зі слів очевидців, прийшло біля 20-25 осіб. Найбільш шокуючим стало те, що вони сміялися, плескали у долоні і гучно раділи смерті отця Леоніда – настоятеля храму УПЦ. Після 40 хвилин радіння та погроз на адресу канонічної Церкви «християни» розійшлися.

Десь о 17-00 на території храму «впав» Інтернет.

Орієнтовно біля 22-00 один з православних побачив, що натовп у балаклавах іде у бік храму. В цей час там на чергуванні перебували кілька чоловіків та три жінки. Останніх одразу відправили всередину церкви і попросили зачинити її на всі замки. Чоловіки ж одразу стали біля центрального входу до храму.

Коли натовп підійшов до храмової території, там було відключене світло. Також туди під’їхала машина. З неї рейдери дістали болгарку та генератор. Потім з їхньою допомогою були зірвані замки спочатку з перших грат, а потім і з других. Це дозволило нападникам проникнути всередину храмової території.

Їх було біля 40 людей. Як зазначило джерело, серед них були як приїжджі, так і місцеві. В руках вони тримали арматуру, дубинки та газові балончики.

Благо, що православні за допомогою мобільних встигли попередити своїх про напад. А далі їх спіткало тяжке випробування. Чоловіків, котрі захищали двері храму, не одразу, але все ж стягнули у двір. Нападники били їх нещадно, до втрати свідомості, дубинками, кулаками, ногами. Одному з прихожан УПЦ навіть порізали голову ножом. Також трохи пізніше був побитий 17-річний хлопець, котрий разом з матір’ю прийшов на захист храму.

Звільнивши потрібний їм простір, «християни ПЦУ» спробували з допомогою болгарки виламати двері. Однак щось сталося з генератором і їхній план провалився. Тоді в утворену після роботи болгарки щілину рейдери стали запускати сльозогінний газ, сподіваючись, що жінки, не витримавши задухи, відкриють храм. Однак і тут їх спіткала невдача: захисники стояли до кінця. Тоді розкольники взялися за лом, однак і ця спроба проникнути всередину храму провалилася.

Варто зазначити, що паралельно з цим група людей на чолі з «кліриком» «ПЦУ» Назарієм Гагалюком заблокували дорогу в село з тим, щоб не пустити вірян УПЦ на захист храму. Для цього використовувались усі методи: шлях перекрили як зрізаною тополею, так і машинами. Тому багатьом православним довелося залишити свій транспорт у полях і добиратись до місця подій пішки.

Поступово їх біля храму збиралось все більше й більше, що у підсумку дозволило відкинути нападників від дверей.

Також до храму (через хвилин 20 після початку інциденту) приїхав наряд поліції. Дві людини у формі намагались врегулювати ситуацію, але самі потрапили під удар рейдерів.

Тільки коли стали прибувати все нові й нові наряди правоохоронців, нападники стали «згортати активність». Зокрема, вони спокійно винесли болгарку та генератор за межі храмової території. Поліція це бачила, однак чомусь не зупинилась і не затримала правопорушників.

Цікаво, що світло на храмовій території появилось одразу, як тільки туди прибув один з начальників місцевої поліції. Цікавим є й те, що прихильники «ПЦУ» без проблем залишили місце злочину. Ніхто з них не був затриманий.

За підсумками біля храму залишились тільки віряни УПЦ та поліція. Постраждалі чоловіки написали заяви і сьогодні пройдуть процедуру, під час котрої в них знімуть побої.

Що за підсумками всього цього можна сказати? Да те, що у Задубрівці намагались провернути сплановану акцію захоплення чужого майна. Це був справжнісінький бандитизм за підтримки деяких представників місцевої влади. Якщо вже й на таке не буде належної реакції з боку силовиків, то на цій країні можна ставити хрест. Адже не може вижити держава, де абсолютно не дотримуються закону.

Правблог

Попередній запис
У спробі захоплення храму в Задубрівці брав участь клірик ПЦУ (ВІДЕО)
Наступний запис
Світлої пам’яті отця Леоніда Делікатного, настоятеля Свято-Михайлівського храму села Задубрівка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее