1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Філарет хоче оцінити рівень підтримки у ПЦУ та називає собор 15 грудня «не українським»

Філарет хоче оцінити рівень підтримки у ПЦУ та називає собор 15 грудня «не українським»

14 травня у Києві має пройти молитовне зібрання єпископату ПЦУ на запрошення Філарета. За даними ТСН, які підтверджуються з багатьох джерел навіть в оточенні Філарета, той запрошує архієреїв на свято, аби оцінити свій рівень підтримки в новій церкві та обговорити перспективи повернення Київського патріархату, який він сам воліє очолити. Очевидно, що значна більшість єпископату церкви розуміють згубність такого плану та проігнорують запрошення Філарета.

На минулому тижні Філарет вперше публічно озвучив речі, які він озвучував в своєму оточенні лише кулуарно.

Наприклад, довгоочікуваний для українців об’єднавчий собор в Софії, як це не боляче звучить, він називає не українським. Це дуже дивно, бо голосували на ньому українські єпископи, і зверталися за Томосом до Константинопольської церкви-матері теж вони. “А то собор був не наш. То був собор Константинопольського патріархату. Тому на цьому соборі не я головував як патріарх, а головував представник Вселенського патріарха, тому то не наш собор. То собор Константинопольської церкви”, – вважає Філарет.

За його словами, він визнає предстоятеля Православної церкви, “але з цим предстоятелем раніше, ніж він став предстоятелем, було рішення архієрейського собору нашого, що він представляє українську церкву ззовні, а керую українською церквою я, як патріарх. “Така була домовленість. На цьому наполягав і президент. Зараз не так”, – констатує колишній патріарх УПЦ КП.

Нині, за словами Філарета, в нього немає жодних стосунків із Епіфанієм, тому що “порушується те, до чого ми домовилися, що ухвалив Архієрейський собор”. “Пішли шляхом неправди”, – вважає він і додав, що Епіфаній “повинен співпрацювати” з Філаретом як патріархом. Проте глава ПЦУ нібито  за 4-5 місяців жодного разу не провів спільної служби і не спілкується.

Попередній запис
Розкол у ПЦУ може вирости у дещо більше, ніж сварка за владу, – ТСН
Наступний запис
Епоха хлопчиків завершиться у липні, – Філарет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее