1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Філарет: У Стамбулі не хочуть бачити на чолі ЄПЦ патріарха

Філарет: У Стамбулі не хочуть бачити на чолі ЄПЦ патріарха

Глава УПЦ КП Філарет підтвердив свої наміри очолити УППЦ (Українську Помісну Православну Церкву), якщо йому це довірить Архієрейський собор. Якщо ж не довірить – то він повністю знімає з себе відповідальність. Про це він заявив в ефірі «Українського радіо», повідомляє СПЖ.

Філарет розповів, яким критеріям повинен відповідати претендент на місце предстоятеля новоствореної церковної структури, наголосивши, що не знає, хто міг би йому бути конкурентом на виборах, та й поступатись особистими амбіціями він не готовий.

«Але не потому, що я вважаю себе таким, – сказав колишній митрополит РПЦ. – А тому, що Москва зробить все, щоб зруйнувати Українську православну церкву. І тому заради того, щоб зберегти Українську православну церкву і довести до завершення, я маю працювати до кінця. Якщо мені Архієрейський собор довірить. Якщо ж не довірить, то я з себе відповідальність знімаю».

На питання ведучої про те, хто ж буде очолювати нову Церкву – патріарх або митрополит, Філарет відповів, що «поки що Вселенський Патріарх хоче, щоб українську Церкву очолював архієпископ – митрополит, не патріарх».

«Але наша церква вже прийняла рішення, що для зовнішнього застосування предстоятель УПЦ буде мати розширений титул, – додав він. – Тобто буде й розширений титул, і скорочений. Розширений – це архієпископ і митрополит Київський і всієї Руси-України. А вузький буде для нашого внутрішнього застосування – Патріарх Київський і всієї Руси-України».

З приводу незгод, котрі виникли між УПЦ КП та УАПЦ, Філарет повідомив, що всі вони будуть вирішені на Архієрейському соборі: «Там буде і об’єднання, і буде обраний предстоятель, і прийнятий статут».

Також він заявив, що після утворення УППЦ ніякого насилля стосовно канонічної УПЦ не буде, у тому числі й у рішенні майнових питань».

«Наша позиція – не застосовувати силу стосовно єпархій і приходів Московського Патріархату, вони самі добровільно мають обрати. Це їхній вибір, і ми на нього впливати не будемо. Тому що нам не потрібні захисники руського миру, нам потрібні чесні громадяни, патріоти», – сказав Філарет і додав, що віруючі УПЦ за роки війни «десятками, а може, сотнями тисяч вже вийшли з Московського Патріархату».  

Попередній запис
Полтавська єпархія УПЦ підтримала Предстоятеля Митрополита Онуфрія
Наступний запис
Дніпропетровська, Кам’янська та Криворізька єпархії висловили свою підтримку Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее