1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Філарет саботує Томос: «Якби знали зміст, то не погодились би»

Філарет саботує Томос: «Якби знали зміст, то не погодились би»

Філарет заявив, що ПЦУ не має наміру виконувати умови, прописані у Томосі. Про це він повідомив в інтерв’ю ресурсу «Настоящее время».

 

«Ми на Соборі не знали його зміст. Дізнались вже після об’єднання. Якби ми знали зміст цього Томосу, то ми не погодились би на такий Томос, – повідомив Філарет. – Частина української православної церкви, котру назвали Православна церква в Україні, – такої назви у Православних Церквах немає, і не всі розуміють, що за цим приховується. Але Томос розкрив нам значення цієї назви».

 

Першим неприйнятим пунктом він назвав рейдерство Фанару щодо приходів за кордоном.

 

«Якщо Українська православна церква, то це означає, що всі українці, котрі живуть на території України або в еміграції – у Європі, Америці, Канаді, Австралії, Латинській Америці, котрі входять до Київського патріархату, – то вони є нашою паствою, нашою частиною, – пояснив Філарет. – А Томос нам каже: “Ні, ці українці, котрі вам належали, тепер належать не вам, а належать тепер Константинопольському патріархату”».

 

Другий пункт, котрий ПЦУ, з його слів, виконувати не збирається, – це отримання мира на Фанарі.

 

«У Томосі сказано, що ми не маємо права варити миро. Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, зі Стамбулу, то значить, ми залежні», – каже Філарет. І оскільки ПЦУ не має права варити мира, він робить висновок, що статус ПЦУ не може відповідати статусу Автокефальної Церкви: «За назвою ми – автокефальна церква, а в дійсності ми залежимо від мира – дадуть нам миро чи не дадуть».

 

У третьому пункті Філарет вказав, що не згідний з тим, що будь-які церковні конфлікти у ПЦУ треба вирішувати на Фанарі та підсумовує: «Три пункти, котрі забирають в нас права автокефальної церкви. за назвою ми – автокефальна, а на ділі ми залежна від Константинопольського патріархату церква».

 

Через півроку після отримання Томосу Філарет виявив, що «в жодної автокефальної церкви, котра отримала томос про автокефалію від Константинопольського патріархату, немає таких пунктів».

 

У підсумку Філарет заявив, що жодного з даних пунктів ПЦУ виконувати не буде: «Ми не відмовляємось від Томосу, але не будемо виконувати ці три умови, котрі записані у Томосі. Не будемо виконувати».

 

Крім того, «почесний патріарх» розповів, що відмовитись від посади предстоятеля ПЦУ його змусив патріарх Варфоломій через посередництво Порошенка, і він вважає такий вчинок з боку глави Фанару неканонічним: «Вселенський патріарх поставив умову: Томос буде, якщо я відмовлюся від висування своєї кандидатури. Про це він сказав президенту. І вимагав від мене підписати папір про те, що я відмовляюсь від висування своєї кандидатури. Якщо з точки зору канонів і свободи, то умови такі ставити неможливо».

Попередній запис
Глава УАПЦ Макарій Малетич: Якщо далі так піде, ми втратимо Томос
Наступний запис
«Митрополит» Макарій: Треба поскаржитись на Філарета Константинополю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее