1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Філарет пояснив Епіфанію, чому йому байдужі рішення Синоду ПЦУ

Філарет пояснив Епіфанію, чому йому байдужі рішення Синоду ПЦУ

Ухвали «Священного Синоду» ПЦУ від 4 лютого 2020 року щодо «патріарха» Філарета не мають ніякої канонічної чи юридичної сили, оскільки Філарет Денисенко очолює іншу структуру – УПЦ КП – та не є ієрархом ПЦУ. Як повідомляє офіційна сторінка УПЦ КП, 3 лютого, напередодні засідання «Синоду» ПЦУ, Філарет направив очільнику цієї організації Епіфанію Думенку лист, де пояснив, що вийшов і зі складу ПЦУ, і з її «Синоду» ще 20 червня 2019 року.

Також Філарет нагадав, що звершені ним хіротонії визнані дійсними з боку Константинополя, Олександрійської та Елладської Церков, і попросив ПЦУ «не уподібнюватись Московському Патріархату»:

«Щодо заборони Патріарху звершувати єпископські хіротонії та визнання архієрейських хіротоній, звершених ієрархами Української Православної Церкви Київського Патріархату на чолі зі Святішим Патріархом Філаретом, “нікчемними”, зазначимо, що подібне рішення раніше приймав Московський Патріархат по відношенню до Патріарха Філарета і єпископів Київського Патріархату. Переважна більшість архієреїв Православної Церкви України, хіротонії яких були звершені Святішим Патріархом Філаретом та іншими архіпастирями, в тому числі і нинішнього Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, – відбувалися після “заборони” Московського Патріархату висвячувати єпископів, та вважалися російською церквою “неканонічними, недійсними і нікчемними”. Проте, незалежно від неправославної позиції Московського Патріархату, архієрейські хіротонії Київського Патріархату є канонічними і дійсними, що також визнали Вселенський Патріарх, Олександрійський Патріарх та Елладська Православна Церква. Ми закликаємо керівництво ПЦУ не уподібнюватись Московському Патріархату в неканонічних осудженнях та не звершувати хулу на Духа Святого», – ввічливо пояснив Філарет.

Відтак, він наголошує, що будь-які рішення щодо нього як очільника УПЦ КП не мають канонічної та юридичної сили, «оскільки це є інша Церква».

Нагадаємо, 4 лютого «Синод» ПЦУ виключив Філарета зі свого складу, «заднім числом» від 24 червня заборонивши йому здійснювати хіротонії. Вже наступного дня ПЦУ залишив ще один єпископ, котрий повернувся до Київського патріархату.

Попередній запис
Громада УПЦ скасувала через суд своє «переведення» в ПЦУ: триває апеляційний розгляд
Наступний запис
Цинізм і мракобісся ПЦУ: публіцист УПЦ КП нагадав Епіфанію про його борг Філарету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее