1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Філарет: На Фанарі можуть вирішити відкликати Томос

Філарет: На Фанарі можуть вирішити відкликати Томос

Константинопольський патріарх Варфоломій цілком може відібрати Томос у ПЦУ, тим більше, що подібним чином Фанар вже робив раніше, зазначив глава Київського патріархату Філарет Денисенко в інтерв’ю телеканалу «ZIK».

 

«Це залежить від Вселенського патріарха. Від нього залежить. Він може відкликати Томос, як свого часу Константинопольський патріарх відкликав Томос Румунської Церкви, яка не погодилась на те, щоб Румунська Церква брала миро у Константинопольської Церкви. Не погодилася. Тоді Вселенський патріарх відібрав Томос, але через деякий час повернув. Може. Така можливість у Вселенського патріарха є», – сказав Філарет.

 

«Якщо він це зробить, то тоді буде торжествувати Москва. І скаже: “Ось, ми ж говорили, що не потрібно Української Церкви давати Томос. Не послухали нас. І самі переконалися, що не потрібно давати Українській Церкви Томос про автокефалію”», – припустив таку думку «патріарх Київський і всієї Руси-України».

 

Можливий і інший сценарій розвитку подій, при якому Фанар надасть Київському патріархату «справжній Томос», як у інших Помісних Церков. На думку глави УПЦ КП, як раз такі дії Константинополя здатні об’єднати «все українське Православ’я», оскільки всі відразу захочуть приєднатися до Київського патріархату.

 

«Якщо буде надано Томос справжній Київському патріархату – це призведе дійсно до об’єднання всього українського православ’я. Тому що ми стаємо законною, канонічною, автокефальною Церквою. І до неї повинні приєднуватися всі, хто до неї не належить», – наголошує Філарет.

 

При цьому «справжній» Томос обов’язково повинен бути виданий «Не митрополії, а патріархату», оскільки «українська Церква велика», переконаний Денисенко: «Якщо існують патріархати маленькі, то більше право на патріархат має велика Українська Церква».

Попередній запис
Епіфаній повинився перед Сербською Церквою за «співслужіння з розкольниками»
Наступний запис
Київський патріархат подав позов про відновлення своєї реєстрації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее