1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Філарет може бути реабілітований лише спільним рішенням Глав Церков, – думка Церкви Кіпру

Філарет може бути реабілітований лише спільним рішенням Глав Церков, – думка Церкви Кіпру

Предстоятель УПЦ Митрополит Онуфрій був би визнаний як глава автокефальної церкви у православному світі без зайвих питань, а Філарет не може на це розраховувати. Причини цьому пояснив у Facebook представник РПЦ Костянтин Маркович, посилаючись на коментар клірика Церкви Кіпру.

«Сьогодні зустрічався з одним грамотним та знаючим кліриком Кіпрської Церкви. Звісно, спитав, що про поточні події думає архієпископ і як ця ситуація взагалі виглядає у сприйнятті греків. Дізнався дещо цікаве для себе. Якби автокефалію просив Митрополит Онуфрій, то погодилися б без зайвих питань. Причому це консолідована позиція глав східних церков.  Але Філарету категоричне «ні» з тієї простої причини, що його засудження підписали всі глави Помісних Церков, відповідно й «реабілітувати» можуть тільки всі спільно», – переказав Костянтин Маркович.

Крім того, рішення Синоду РПЦ перервати спілкування з Константинополем – єдиний шлях вирішити проблему, що склалася.

«Греки чутливі до екклезіологічних питань. Те, що Синод перервав (будемо сподіватися, це ненадовго) євхаристичне спілкування з КПлем, для всіх Предстоятелів насправді велика проблема. Тому що потрібно когось з диптихів, котрі читають на службі, виключати. Або Патріарха Варфоломія, або Патріарха Кирила. Тому що диптих символізує євхаристичну єдність, а оскільки її немає, то хтось з конфліктуючих сторін має бути виключений. Зрозуміло, що цього ніхто не хоче, і тому всім їм доведеться докласти якихось зусиль, щоб допомогти вирішити ситуацію. Розрив євхаристичного спілкування, насправді, – єдиний засіб добитись того, щоб позиція МП та УПЦ МП була почута. І скоро будуть «миротворчі візити». Так що не треба бути ханжами та судити Синод. Іншого шляху вирішення ситуації немає».

Попередній запис
Нищук звелів перерахувати все в лаврах і храмах УПЦ – за один день
Наступний запис
Додон пропонує провести Всеправославний собор у Молдові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее