1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Філарет заявив, що це він скликатиме об’єднавчий собор, та що він «залишається патріархом»

Філарет заявив, що це він скликатиме об’єднавчий собор, та що він «залишається патріархом»

Очільник УПЦ КП Філарет, коментуючи на брифінгу рішення Синоду Вселенського Патріархату про відновлення канонічного статусу предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ, заявив, що був і залишається патріархом. «Тепер ми, архієреї трьох Церков, є законними, канонічними, благодатними і можемо об’єднатися в єдину УПЦ, яка потім буде визнана Вселенським Патріархом і всім православним світом», –  заявив екс-митрополит РПЦ.

Філарет нагадав, що анафему на нього наклали через те, що він разом із архієреями висловив законне бажання мати незалежну Церкву. Тепер Вселенський Патріархат її визнав недійсною.

«Я звертався до Вселенського Патріарха визнати цю анафему незаконною. Тепер прийшов час, коли Синод відновив мою діяльність і діяльність єпископів. Тобто Таїнства, які ми звершували, вважаються дійсними. Таке рішення Синоду Вселенської Патріархії дає нам можливість об’єднання з архієреями УАПЦ та УПЦ МП», – зазначив глава УПЦ КП.

За його словами, після утворення нової УПЦ в Україні існуватимуть й інші Православні Церкви, і всі вони матимуть однакові права. Однак та частина УПЦ МП, яка не захоче приєднатися до Помісної Церкви, «не матиме права називатися Українською, а об’єднання в Українську Церкву буде швидким». Причому Філарет заявив, що це він скликатиме собор.

«Ми домовимося, коли відбудеться собор. Я планую його скликати найближчим часом, і це буде архієрейський собор. Там візьмуть участь архієреї Київського патріархату, архієреї УАПЦ на чолі з митрополитом Макарієм і архієреї Московського Патріархату, які захочуть об’єднуватися. Ми оберемо свого предстоятеля, а далі, після цього, ми отримаємо Томос про автокефалію УПЦ», –  каже Філарет.

Попередній запис
Порошенко підчистив своє повідомлення про «отримання Томосу»
Наступний запис
Руслан Бортник: Урок візантійської політики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.