1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Філарет дав інтерв’ю для каналу «Росія 24»

Філарет дав інтерв’ю для каналу «Росія 24»

Глава УПЦ КП Філарет Денисенко розповів журналістам російського каналу «Росія 24» про те, чому ПЦУ – це не автокефальна церква. Відео інтерв’ю Філарета Денисенка було опубліковане на YouTube-канале «Росія 24», пише СПЖ.

 

Зокрема, зі слів Філарета, ПЦУ не можна вважати самостійною церквою в силу декількох причин, серед котрих на першому місці, на його думку, стоїть мироваріння. Так, відповідно до Томосу, право варити миро належить виключно патріарху Константинопольському, що, як вважає Філарет, може призвести до певних проблем, тому що «якщо нам миро не дадуть, значить, ми не маємо право звершувати хрещення, освячувати храми».

 

Крім того, він ще раз наголосив, що йому не подобається і назва новоутвореної релігійної структури. Зі слів Філарета Денисенка, Константинопольському патріархату вигідно називати нову «церкву» саме ПЦУ, а не УПЦ: «вигода від такої назви велика, бо ця церква (ПЦУ – ред.) має право служіння лише на території України, а все, що за територією України – це належить Константинопольському патріархату».

 

Третя причина, за якою ПЦУ не може вважатись автокефальною церквою, полягає у тому, що проблемні питання, котрі виникають, повинні вирішуватись у Константинополі. «Яка це тоді автокефальна церква?», – запитує Філарет, і сам же відповідає: «Отже, ми не маємо повноважень автокефальної церкви».

 

Також глава УПЦ КП сказав, що підтримав Томос тому, що не був знайомий з його змістом. З його слів, текст Томосу затверджувався на соборі Константинопольського патріархату.

 

На питання журналістки про те, чому вибір посаду глави ПЦУ був зроблений саме на Епіфанія, Філарет відповів: «Вони знають мене 50 років, ще коли я представляв Руську Православну Церкву на переговорах у Шамбезі. Знали мою позицію та знали мою твердість. Тому вони не хотіли мати зі мною справу, задумуючи все це».

 

Разом з тим, глава УПЦ КП ще раз підтвердив, що домовленості між ним, Петром Порошенком та Епіфанієм Думенком про те, що він буде керувати, а предстоятель буде представляти ПЦУ серед інших Православних Церков, все ж таки були. З його слів, «якби були поставлені умови, що я буду відсторонений, я б на такі умови не пішов». Він стверджує, що і Президент, і Епіфаній Думенко його обманули.

 

Крім того, Філарет Денисенко наголосив, що «для Президента було важливо отримати Томос. Який Томос, які умови, який зміст – для нього значення не було». Однак, незважаючи на це, Філарет Денисенко не тримає образу на Порошенка.

 

З журналістами «Росія 24» поспілкувався також і настоятель кафедрального собору на честь святого князя Володимира «протоієрей» Борис Табачек. З його слів, до зради свого найближчого оточення «патріарх ставиться філософськи, тому що серед апостолів був один зрадник, Іуда». Крім того, Борис Табачек стверджує, що «зі зрадою ми у житті звикли зустрічатися і повинні сприймати це як певну данину життю в цьому суспільстві».

Попередній запис
Епіфаній Думенко провів збори Київської «єпархії» ПЦУ
Наступний запис
Громада села Нуйно – Зеленському: Якщо у вас є любов до людей, допоможіть

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее