1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Фанар поки що не береться за Македонію, – ЗМІ

Фанар поки що не береться за Македонію, – ЗМІ

Патріарх Варфоломій вважає, що рішення проблеми церковного розколу в Македонії – це компетенція Сербської Православної Церкви, і не має наміру надавати автокефалію неканонічній Македонській церкві. Спілка православних журналістів цитує агентство Romfea, котре посилається на македонські ЗМІ.

За даними церковних джерел, у Константинопольському Патріархаті відповіли на лист з невизнаної Македонської церкви, у котрому розкольники просять наділити їх статусом автокефалії. Патріарх Варфоломій заявив, що рішення даного питання – компетенція Предстоятеля Сербської Православної Церкви Іринея.

У листі Фанар відповів, що «даний регіон не входить до юрисдикції Константинопольського Патріархату, але перебуває під юрисдикцією Сербської Православної Церкви. також у листі йдеться, що між вимогою неканонічної Македонської церкви та ситуацією в Україні немає жодних паралелей.

Водночас, у Сербській Православній Церкві не погоджуються з рішеннями Константинопольського Патріархату стосовно України: Предстоятель Патріарх Іриней, котрий раніше виступав з критикою рішень Патріарха Варфоломія, засудив рішення Фанару надати автокефалію розкольницьким церквам УПЦ КП та УАПЦ.

У 1967 році в Охриді відбувся Церковно-народний собор, на котрому Македонська православна церква проголосила свою автокефалію, не визнану жодною з Помісних Православних Церков. На той час Македонська церква була автономною у складі Сербської Православної Церкви; протягом століття македонські приходи потрапляли також під юрисдикцію Болгарської Церкви.

Попередній запис
Кафедральний храм УАПЦ у Києві передають Вселенському Патріарху
Наступний запис
Турецька православна церква подала позов до суду на Вселенський Патріархат через втручання Фанару в Україну

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее