1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. У «єпархії» Михаїла Зінкевича заговорили про перенесення Різдва

У «єпархії» Михаїла Зінкевича заговорили про перенесення Різдва

У Луцьку прихильники ПЦУ підписуються під адресованим місцевому «митрополиту» Михайлу Зінкевичу проханням почати Різдвяний піст 14 листопада і звершити «богослужіння» на честь Різдва Христового 25 грудня. Про це повідомили на сайті «Перший».

Ініціатором акції виступив депутат Волинської обласної ради Микола Буліга. За його словами, «ієрарх» нещодавно створеної релігійної організації вже погодився відслужити різдвяне «богослужіння» 25 грудня, якщо будуть бажаючі на ньому помолитися.

Активні прихильники ПЦУ, депутати Волинської обласної та Луцької міської рад, товариство «Просвіта», а також головний лікар обласної лікарні Іван Сидор стали одними з тих, хто підписав лист.

Одним з основних мотивів ініціаторів даного нововведення стало те, що пострадянський простір святкує Різдво Христове 7 січня, а в 1923 році в Константинополі вирішили відзначати це свято 25 грудня.

«25 грудня – це не тільки католицьке Різдво, а загальнохристиянське. Всеправославний Собор в Константинополі в 1923 році вирішив, що православні християни згідно більш точним григоріанським календарем повинні відзначати Різдво Христове 25 грудня. На це погодилися всі країни, крім тих, що були під впливом Радянського Союзу, – переконують автори. – Більшість помісних православних Церков святкують Різдво саме 25 грудня. Однак Україна досі залишається в радянській (тепер – російській) парадигмі, святкуючи Різдво 7 січня в компанії з агресором Росією».

Діячі закликали переглянути сімейні традиції України і «повернутися до загальнохристиянських цінностей», після чого попросили змістити і дату початку Різдвяного посту з 28 на 14 листопада. При цьому, дослівно, «не йдеться про відміну богослужіння 7 січня, а лише про ще одне 25 грудня».

«Просимо Вашого благословення почати Різдвяний піст 14 листопада, щоб, не порушуючи церковного статуту, святкувати Різдво Христове за правилами і традиціями Православної Церкви саме 25 грудня, як це і прописано в кожному православному календарі і Місяцеслове», – завершили автори.

Попередній запис
На подвір’ї Олександрійської церкви в Москві припинили поминати патріарха Феодора
Наступний запис
У грецьких ЗМІ главі Олександрійської церкви нагадали про його минулу підтримку УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее