1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У єпархіях УПЦ проходять масштабні хресні ходи з іконами Божої Матері

У єпархіях УПЦ проходять масштабні хресні ходи з іконами Божої Матері

З 12 по 14 липня 2019 року в Київській, Полтавській, Мукачівській та Ізюмській єпархіях пройшли хресні ходи з молитвами до Божої Матері про благословення для рідної землі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

 

В день свята Собору славних і всехвальних 12-ти апостолів, 13 липня 2019 року, після богослужіння в Свято-Михайлівському храмі села Білогородка Київської області, розпочався щорічний хресний хід до чоловічого монастиря на честь Положення Ризи Божої Матері у Влахерні (с. Томашівка Фастівського району Київської області).

 

Божественну літургію очолив архієпископ Фастівський Даміан у співслужінні єпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, єпископа Білогородського Сильвестра, настоятеля храму протоієрея Вячеслава Лазорика, а також духовенства Київської єпархії.

 

Після читання Святого Євангелія єпископ Сильвестр звернувся до присутніх з архіпастирським словом.

 

«Сьогодні – зазначив владика, – ми зібралися, щоб святкувати день пам’яті собору святих і славних апостолів. В цей же день, традиційно, відбувається щорічний хресний хід. Хресний хід – це наслідування апостолам, свідчення про апостольську місію. Кожен, хто сьогодні бере участь у хресній ході, по суті, виконує місію апостолів. Хресний хід – теж спосіб проповіді імені Христового. Просто йдучи по дорозі, по площах з символами християнства – хрестом і чудотворними іконами, ми показуємо, що ми, християни, проповідь апостольська жива».

 

Хресний хід з іконою Божої Матері «Призри на смирення» вперше провели 13 липня 2001 року. Маршрут пролягає через три райони Київської області: Києво-Святошинський, Макарівський та Фастівський. Протяжність – 47 км. Хід приурочений до престольного свята скиту Введенського монастиря – Положення ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні (15 липня).

 

13 липня, в день святкування на честь Горбанівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, після завершення Божественної літургії в Свято-Макарівському кафедральному соборі Полтави, відбувся традиційний хресний хід з шанованим образом до Горбаневського Богородицького монастиря.

 

У хресній ході взяли участь митрополит Полтавський і Миргородський Филип, архієпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, єпископ Новосанжарський Веніамін, благочинні та духовенство Полтавської єпархії, а також кілька тисяч паломників.

 

У Святого джерела на місці обрітення в XVIII столітті чудотворної Горбанівської ікони був здійснений Чин малого освячення води.

 

 Уже традиційно в Мукачівській єпархії в ніч з 12 на 13 липня проходить хресний хід віруючих з Ужгорода в Свято-Успенський жіночий монастир с. Домбоки Мукачівського району – з нагоди дня перенесення ікони Божої Матері «Скоропослушниця» у Закарпаття.

 

Увечері 12 липня, в кафедральному Свято-Хрестовоздвиженському соборі Ужгорода відбувся молебень про благословення початку хресного ходу.

 

Молитовний хід почався близько опівночі і закінчився о 8 ранку. Під час хресного ходу молилися за мир в державі і захист від лихоліття Закарпатського краю. Також були здійснені панахиди за упокій загиблих в лихоліття.

 

14 липня в Ізюмі відбулася заключна частина хресного ходу з чудотворною Піщанської іконою Божої Матері про мир та добробут в нашій країні. З Хрестовоздвиженського храму молитовний хід, який очолив митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, пройшов у Вознесенський кафедральний собор.

 

Після прибуття в кафедральний собор митрополит Єлисей звернувся до вірних з пастирським словом, в якому подякував учасникам хресного ходу за спільну молитву в ім’я миру, любові та благоденства в нашій країні.

Попередній запис
Делегація Фанара морально підтримає ПЦУ на свято Хрещення Русі
Наступний запис
Троє священиків перейшли з Константинопольського патріархату в РПЦЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее