1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Ясіні ПЦУ сфальсифікувала протоколи і «перевела» храм УПЦ

У Ясіні ПЦУ сфальсифікувала протоколи і «перевела» храм УПЦ

Парафію Різдва Пресвятої Богородиці селища Ясіня на Закарпатті намагалися захопити рейдери, але безуспішно. Тим не менш, ПЦУ повідомила про зміну її конфесійної належності. Про це повідомляє СПЖ.

У «протоколах зборів», опублікованих на сайті Закарпатської єпархії ПЦУ, йдеться, що на зборах були присутні 540 осіб, з яких понад 400 проголосували за «перехід». Однак, це суперечить відеозапису з місця подій, який свідчить: понад 400 вірян УПЦ оточили храм і не пропустили групу захоплення вчетверо меншу, не давши їй провести збори.

Благочинний Ясінянського округу протоієрей Віталій Кемінь розповів, що представники ПЦУ «намагаються провести “липові” протоколи».

Крім того, за його словами, перші збори громади храму відбулися ще 17 лютого, і на них понад 300 осіб підтвердили свою вірність УПЦ.

24 лютого 2019 року активісти ПЦУ, які прибули до храму, намагалися провести свої збори, з «переведення» храму в ПЦУ. Дізнавшись про це, члени релігійної громади храму прийшли на місце і провели ще одне зібрання, на якому висловилися за вірність УПЦ.

Понад 400 вірян оточили храм і не впустили туди рейдерів. Протоієрей Віталій Кемінь повідомив, що рейдерів було близько 100 осіб, і тільки відсотків 10 із них – місцеві жителі. Це підтверджує відео, зняте учасниками акції. Серед рейдерів також були присутні представники УПЦ КП.

Громада УПЦ не дала рейдерам провести збори і запротоколювала підписи тих, хто висловився на користь канонічної Церкви.

А ось що говориться на сайті «Закарпатської єпархії ПЦУ»: «24 лютого 2019 року, громада храму Різдва Пресвятої Богородиці смт. Ясіня, не зважаючи на вигуки приїжджих людей з інших промосковських парафій Закарпатської області, а саме з Чорної Тиси, Лазещини, Лопушанки і.т.д – вийшла зі складу Хустської єпархії Російської Православної Церкви (УПЦ МП) та приєдналась до Закарпатської єпархії Української Православної Церкви (ПЦУ). 415 голосів – за, 125 – проти. Священник відмовився від переходу. Відтак єпископ Варсонофій видав Указ про включення даної парафії до складу Закарпатської єпархії Православної Церкви України».

Таким чином, не захопивши храм УПЦ, прихильники ПЦУ вирішили «перевести» його на папері, спотворивши при цьому число своїх прихильників і вірян УПЦ і опублікувавши сфальсифіковані протоколи.

Це вже не перша спроба захоплення храму. Тиждень тому, 17 лютого 2019 року, рейдери вже намагалися захопити церкву на честь Різдва Пресвятої Богородиці у селищі Ясіня. Однак парафіяни і духовенство не допустили нападників до будівлі, і храм вдалося відстояти. Не будучи морально готовими до відсічі, рейдери почали погрожувати і його настоятелю. Протоієрей Олександр Гаспарович, глава сім’ї з двома неповнолітніми дітьми, почув від якогось Юрія Йосипчука, що той має намір викинути його в річку.

Попередній запис
Після захоплення храму майже 200 вірян Жидичина молилися в домі настоятеля
Наступний запис
Скандал в Одесі: «єпископ» УПЦ КП забирає храм у «священика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее