1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Яполоті побили вірянок при захопленні храму УПЦ

У Яполоті побили вірянок при захопленні храму УПЦ

18 квітня 2019 року в селі Яполоть Костопільського району Рівненської області прихильники ПЦУ ломом виламали двері в Свято-Георгіївський храм і захопили будівлю. Поштовхом для рейдерства стало розпорядження голови РОДА про ліквідацію релігійної громади Української Православної Церкви, пише СПЖ.

За словами очевидців, біля храму зібралося багато чоловіків і молодих людей, які раніше не відвідували храм.

«Ломом виламували двері, били і штовхали жінок, дівчат, які прийшли на захист церкви, – розповідає Галина, вірянка УПЦ. – Наша громада має право власності на храм, яке не було оскаржене в суді. Також ми збиралися в церкві, провели збори, вирішили залишитися в лоні УПЦ, наше рішення тепер жодною з гілок влади не береться до уваги, а наші права порушують».

Місцеві жителі стверджують, що до міжконфесійного конфлікту в селі причетний голова Костопільської райдержадміністрації Олександр Середа. Саме він ініціював збори територіальної громади, допоміг швидко зареєструвати громаду ПЦУ під особистими даними УПЦ.

«Поясніть мені, де ще в правовій країні світу можливі такі безчинства? – вражається архімандрит Іларіон, благочинний Костопільського благочиння УПЦ. – Ймовірно, ні в якій, Україна – лідер не тільки за рівнем корупції, але і за рівнем беззаконня. Право власності релігійної громади УПЦ Свято-Георгіївського храму датоване ще 2006 роком і є дійсним. Як вийшло, що у прихильників ПЦУ вже є виписка з Єдиного держреєстру на їхнє право власності? Я переконаний, що тут без сприяння не тільки керівництва району, а й керівництва області не обійшлося».

Самі загарбники стверджують, що діють згідно з законом: мовляв, рішення про переведення церкви в ПЦУ юридично оформили ще 2 квітня, а виламувати замки довелося через те, що священик не віддав ключі.«Я просив опечатати храм, щоб все було законно, – каже настоятель, священик Георгій Новак. – Суд вирішить, хто правий в цій ситуації».

Громада УПЦ поки збирається проводити богослужіння біля церкви.

Попередній запис
Громади УПЦ масово апелюють до європейських міжнародних організацій
Наступний запис
У Садові на Волині церковні рейдери побили підлітка – сина священика УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее