1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Чорногорії готується законодавча атака на майно Сербської Церкви

У Чорногорії готується законодавча атака на майно Сербської Церкви

Уряд Чорногорії ухвалив законопроект, згідно з яким влада країни пропонує зареєструвати в якості державної власності всі культові будівлі й об’єкти, які раніше належали незалежному королівству Чорногорії до того, як воно в 1918 році стало частиною Королівства сербів, хорватів і словенців, пізніше званого Югославією, повідомляє Balkan Insight.

Закон вже направлений до парламенту, де він буде обговорюватися на спеціальній сесії в кінці грудня. Релігійні громади зможуть зберегти свої активи тільки тоді, якщо вони нададуть чіткі докази права власності. Представники Сербської Православної Церкви вважають, що таким чином держава планує оскаржити належні Церкві активи.

Міністр юстиції Чорногорії Зоран Пазін заявив, що цим законом уряд хоче захистити культурні цінності країни і не має наміру конфісковувати храми: новий закон «встановить майнові права держави на культурну спадщину Чорногорії», а будь-які суперечки про власність з релігійними групами будуть вирішуватися судами, як і будь-які інші майнові спори.

Уряд прийняв відповідне рішення після консультацій з Венеціанською комісією, представники котрої, однак, закликали владу країни до більшої ясності.

У червні 2019 року законопроект був переглянутий після того, як сербські єпископи на надзвичайному церковному Синоді в Подгориці заявили, що захищатимуть церковне майно ціною свого життя. Пізніше митрополит Чорногорський Амфілохій (Радович) і прем’єр-міністр країни Душко Маркович погодилися, що з цього законопроекту потрібно приймати компромісне рішення. Однак, вже в жовтні Маркович повідомив, що уряд готовий прийняти закон, незалежно від того, чи схвалює його Церква, чи ні.

У Сербській Церкві заявили, що уряд проігнорував пропозиції Юридичної ради Церкви: «готується безпрецедентна ідеологізація і політизація права на свободу віросповідання».

Опозиційні партії країни попередили, що, прийнявши такий закон, уряд ризикує поставити під загрозу соціальний мир у Чорногорії, а найбільший опозиційний блок, «Демократичний фронт», вже заявив про масові акції протесту.

Попередній запис
ПЦУ на Афоні: Драбинка впустили у Ксенофонт і Ватопед
Наступний запис
Константинопольська церква та гора Афон – єдині нероздільні союзники, – глава Фанару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее