1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Четвертні до заблокованого храму УПЦ з ревізією заявилися чиновники

У Четвертні до заблокованого храму УПЦ з ревізією заявилися чиновники

6 травня 2019 року у село Четвертня Маневицького району і вперше з 2012 року з ревізією прибула перевірка з Луцька: в розпал церковного конфлікту в селі чиновники вирішили, що їм вкрай необхідно перевірити наявність старовинних ікон. Однак громада УПЦ не погодилася на те, щоб відкривати храм: люди бояться, що цим скористаються рейдери, які вже повісили на церкву і дзвіницю свої замки, повідомляє СПЖ.

Літургію в неділю, 5 травня, громада УПЦ під проливним дощем служила на вулиці. Кількома днями раніше віряни виявили, що на вході в їхню старовинну церкву хтось повісив додаткові замки. Однак дзвіниця ще залишалася відкритою, і тут, в тісному приміщенні, розмістили престол для молитви. Численна громада залишилася на вулиці. Однак, за словами настоятеля Свято-Преображенського храму протоієрея Серафима Симоновича, наступного дня і це у громади відібрали: на вхід у дзвіницю теж привісили замки на додачу до тих, якими закрили двері віряни УПЦ.

«У день великомученика Георгія Побідоносця ми вже не змогли відслужити літургію. Відслужили молебень водосвятний, ще присвятили, за нашим місцевим звичаєм, сіль. На службу під зливу прийшло більше сімдесяти осіб», – розповів отець Серафим.

У Четвертні актив ПЦУ також почав процес рейдерського захоплення храму УПЦ. Незважаючи на рішення парафіяльних зборів залишитися в юрисдикції Української Православної Церкви, 30 квітня прибічники ПЦУ провели свої збори і оголосили храм своїм. В ніч на 1 травня під церквою сталася локальна сутичка, наслідки якої в ЗМІ висвітлили як «масове побиття московськими попами».

5 травня, нагадаємо, у село завітали представники обласної влади, в тому числі перший заступник глави Волинської ради Олександр Пирожик (ВО «Свобода»), котрий заявив, що бере розслідування та «побиття» під свій контроль і направляє депутатські звернення правоохоронцям.

6 ж травня у Четвертню приїхали представники архітектурного відділу і музейники. Їм терміново знадобилося провести в храмі ревізію цінностей: церква в Четвертні є пам’яткою архітектури національного значення. Люди не наважилися відкривати храм, з цим рішенням погодився і настоятель. При цьому чиновники викликали на місце поліцію і погрожували, що на настоятеля складуть протокол за перешкоджання їх роботи.

Що робитиме громада УПЦ далі, поки не вирішено. Настоятель припускає, що на територію храму привезуть розбірний намет, які використовуються для вуличних заходів. Ставити якусь стаціонарну конструкцію люди не ризикують, бо розуміють, що вже на ранок можуть її не побачити.

Попередній запис
Константинополь замінив главу Австралійської Архієпископії
Наступний запис
«Всі, хто приїде до Філарета, – сепаратисти», – представник ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее