1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Хустській єпархії діячі ПЦУ привласнили антимінс УПЦ і вчинили провокацію

У Хустській єпархії діячі ПЦУ привласнили антимінс УПЦ і вчинили провокацію

17 лютого 2019 року в смт. Великий Бичків Закарпатської області, парафіяни Свято-Покровського храму Хустської єпархії Української Православної Церкви, настоятель якого перейшов у ПЦУ, з дозволу місцевої влади зібралися на молитву у селищного кладовища, однак активісти нової церковної структури влаштували провокацію і спробували прогнати вірян і звідти.

Як повідомили джерела СПЖ, конфлікт назрівав протягом тижня. 10 лютого 2019 року настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Михайло Ягнюк і частина парафіян проголосувала за перехід під юрисдикцію нової церковної структури.

13 лютого 2019 року митрополит Хустський і Виноградівський Марк (Петровцій) в зв’язку з тим, що протоієрей Михайло прийняв рішення перейти в ПЦУ, заборонив його служіння в лоні канонічної Церкви. Однак заборонений у служінні священик відмовився повернути ієрарху УПЦ підписаний ним антимінс (антимінс – освячений і підписаний правлячим архієреєм конкретної єпархії плат із часточкою мощей православного мученика, на якому звершується літургія; якщо немає можливості служити на престолі, антимінс може замінити його собою, –СПЖ). Протоієрей Михайло, який пішов у ПЦУ, мотивував свою відмову повернути не належну йому особисто святиню тим, що він нібито «нікому нічого не повинен».

Близько 20 вірних канонічній Церкві місцевих жителів, що залишилися, виявилися таким чином без духовної опіки.

У зв’язку зі сформованою ситуацією група з 15 вірян УПЦ смт. Великий Бичків звернулася до селищного голови Йосипа Божука з проханням дозволити їм молитися на території старого кладовища, де є поклінний хрест і вже давно відсутні могили. Божук погодився.

У недільний день духовенство Великобичківського округу і два архімандрити УПЦ разом із позбавленими храму парафіянами зібралися біля місцевого кладовища для здійснення літургії. Однак прихильники ПЦУ заблокували вхід на територію цвинтаря.

Служіння літургії вірними УПЦ активісти нової церковної структури супроводжували вигуками і нецензурною лексикою. Як тільки борці за «єдність Церков України» і «мирні переходи» під юрисдикцію ПЦУ почули за богослужінням канонічної Церкви слова Євангельського читання «Усякий, хто ненавидить брата свого, є душогуб» (1 Ів. 3:5) вони відразу стали викрикувати звинувачення на адресу парафіян, які позбулися храму. Людей звинувачували в тому, що вони «моляться за руський мір».

«Ви вкрали нашу історію!», «Чемодан, вокзал, Росія», «Ганьба!», – кричали «віряни» нової церковної структури, які, з якихось причин надали перевагу акції біля кладовища відвідуванню «богослужіння» ПЦУ.

Попередній запис
Керуючий справами УПЦ зустрівся з Патріархом Грузинської Церкви
Наступний запис
Єпископ Нафанаїл закликав вірян УПЦ не піддаватися на провокації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее