1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У селі Розтоки громада УПЦ продовжує боротись за храм

У селі Розтоки громада УПЦ продовжує боротись за храм

Вже четвертий місяць поспіль громада Свято-Троїцького храму УПЦ села Розтоки Кременецького району Тернопільської області молиться на церковній території у встановленому наметі. Літургія правиться фактично просто неба: невеликий намет не вміщує всіх, хто приходить сюди помолитись. Про це повідомляє СПЖ.

Як розповів настоятель приходу УПЦ протоієрей Петро Слободян, рішенням суду заява громади по незаконних діях представників ПЦУ була внесена правоохоронцями до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Крім того, віряни звернулись до обласної влади, просячи припинити беззаконня, та отримали офіційне підтвердження, що захоплений ПЦУ храм повністю належить громаді УПЦ. Тільки практичного результату від цього немає: починаючи з 18 січня 2019 року, користуватись своїм майном люди не можуть, нерухомість оголосили своєю в ПЦУ.

«Нам не дали нічого, в нас немає навіть хоругв. Ми витрачались на ремонт храму, на його утримання, а тепер нас не підпускають до приміщення. На початку захоплення під’їзди до храму закривали шлагбаумами. Потім встановили залізну решітку на вхід до церковного дому, котрий теж належить нам», – розповіли віряни.

Зі слів прихожан, загарбники розраховували, що молодь релігійної громади сама перейде до них, однак цього не сталося.

Гарна старовинна церква на пагорбі прикрашає Розтоки з початку минулого століття. Віряни у цьому селі не вперше переживають блокування приміщення: люди згадують, що храм тут був закритий активістами радянської влади протягом кількох десятиліть, до кінця 80-х. У той час люди теж з трудом добивались, щоб церкву відкрили хоча б на відспівування померлих. В кого зберігались ключі від храму, ніхто не знав. Сьогодні замість свого законного приміщення люди отримали пропозицію збиратись на молитву в аварійній будівлі старої контори.

«Ми не ризикуємо туди заводити дітей, там все сиплеться на голову», – пояснили люди своє рішення продовжувати збиратись у наметі.

До захопленого храму, зі слів жителів, приїздить по неділях «священик» ПЦУ з Почаєва. Його власна громада у Почаєві геть нечисленна, навіть якщо порівняти з тим, як прихильники нової церковної структури відвідують неочікувано «подарований» йому храм у Розтоках. Справжнім власникам храму – громаді УПЦ – довелося перенести час початку богослужінь на годину раніше, бо ті, хто править у церкві, під час звершення своїх обрядів чогось голосно вмикають виведені на територію динаміки.

«Ми звертаємось до тих, хто може вплинути на ситуацію. Ми згідні навіть на те, щоб ті люди, котрі не хочуть йти з нами дорогою до Христа, організували свою громаду і теж, за домовленістю, служили у нашому храмі. В нас є підтверджене право на храм, ми просимо допомоги у тому, щоб його реалізувати», – каже настоятель протоієрей Петро.

Попередній запис
Чернівецьким чиновникам та представникам ПЦУ не потрібний міжконфесійний мир на Буковині
Наступний запис
Блаженніший Митрополит Онуфрій зустрівся з Єрусалимським Патріархом Феофілом ІІІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее