1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Розважі місцевий фермер посварив односельчан через «перехід» у ПЦУ

У Розважі місцевий фермер посварив односельчан через «перехід» у ПЦУ

У селі Розваж Острозького району Рівненської області місцевий фермер Петро Ягодка ініціював міжконфесійний конфлікт, який триває вже більше місяця, нагадує СПЖ. За цей час фермер встиг пересварити і залякати жителів села. Користуючись становищем сільського роботодавця, він під тиском збирав підписи, а також ініціював збори територіальної громади, незважаючи на обіцянку – не влаштовувати в селі конфлікти між односельцями.

10 березня 2019 року в сільському клубі села Розваж відбулися збори територіальної громади, на якому обговорювали церковне питання. За словами очевидців, вирішувати долю Космо-Даміанівського храму, що належить нині релігійній громаді УПЦ, прийшли жителі з інших сіл, а в голосуванні з приводу конфесійної приналежності брали участь навіть п’ятидесятники.

«Я разом зі своїми парафіянами теж прийшов, хотів закликати до совісті організаторів, які кілька тижнів тому обіцяли не піднімати церковне питання, – розповідає настоятель церкви в селі Розваж, протоієрей Василь Лавринчук. – Однак, мені навіть не дали виступити. Тоді я запропонував своїм парафіянам піти».

Незважаючи на відсутність релігійної громади УПЦ, збори відбулися. І в той же день місцеві видання розповіли про «одностайний перехід» громади села Розваж в ПЦУ.

За словами віруючих УПЦ, церковне питання в селі повністю курирував глава фермерського господарства Петро Ягодка.

Зараз в селі складна конфліктна ситуація: прихильники ПЦУ віруючих Української Православної Церкви ігнорують, навіть не вітаються.

Храм на честь Косми та Даміана побудований відносно недавно. Гроші на його будівництво збирали всім селом, але найбільше, за словами жителів, потрудився священик і його сім’я. Протоієрей Василь шукав меценатів і разом з іншими працівниками будував церкву.

Нагадаємо, 9 лютого 2019 року фермер Петро Ягодка вже намагався ініціювати перехід сільського храму святих Косми і Даміана під юрисдикцію ПЦУ. Тоді люди вирішили не поспішати з переходом, тому що розуміють – за тим, що відбувається в релігійному житті України, стоять в першу чергу політичні мотиви.

Попередній запис
У Сусвалі активісти ПЦУ зірвали богослужіння УПЦ і влаштували провокацію
Наступний запис
УПЦ: Ігноруючи запит ООН, влада нехтує міжнародним правом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее