1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Раді зареєстрували законопроекти, котрі ускладнять рейдерські напади на релігійні громади

У Раді зареєстрували законопроекти, котрі ускладнять рейдерські напади на релігійні громади

29 серпня 2019 року на сайті Верховної Ради зареєстрували два нових законопроекти: проект Закону № 1107 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності релігійних організацій» та проект Закону № 1104 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності релігійних організацій». Ініціаторами законопроектів є група нардепів на чолі з Вадимом Новинським, пише Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

5 вересня ці документи спрямували до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань правоохоронної діяльності відповідно.

У пояснювальній записці до проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності релігійних організацій» сказано, що нові правила реєстрації та перереєстрації статутів (положень) релігійних громад, введені Законом № 2673-VIII, суперечать вимогам ОБСЄ, і, «незважаючи на це, був введений цілий ряд значних обтяжень для релігійних громад, пов’язаних з реєстрацією нової редакції статуту (положення) та / або внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади, більшість з яких прямо описані як заборонені в Керівних принципах».

Депутати запропонували внести ряд змін, у тому числі щодо правил визначення приналежності члена релігійної громади відповідно до положень, які викладені в статуті релігійної громади. Крім того, належність до громади має визначатися постійною активною участю її члена в статутній діяльності, а голосувати за перехід в ту чи іншу юрисдикцію можна тільки тоді, якщо в громаді передбачено фіксоване членство.

У пояснювальній записці до законопроекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності релігійних організацій зазначається: «Останнім часом почався тиск на представників Української Православної Церкви Московського патріархату, зокрема, відбуваються силові вторгнення в приміщення Єпархіального управління для здійснення тиску на єпископів, організовуються пікети біля її будівель, відбувається незаконний збір персональних даних із закритих баз даних державних органів влади та ін.».

Повідомляється, що, з огляду на це, «виникла необхідність в прийнятті даного законопроекту, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності релігійних організацій».

 

Попередній запис
”Збіговисько розкольників отримало автокефалію”, – звернення духовенства ЕПЦ до ієрархів з «українського питання»
Наступний запис
Керівник ПЦУ визнав проуніатський курс, – соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее